Προκλητική συγκέντρωση Τσάμηδων στα Τίρανα – Απαιτούν συγγνώμη από την Ελλάδα (εικόνες – video)

Τσάμηδες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, ζητώντας από την Ελλάδα «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου εκδιώχθηκαν».

Σύμφωνα με το Reuters, Ελλάδα και Αλβανία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους και τους καθεστώτος εμπόλεμης κατάστασης που δεν έχει ακόμη αρθεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται να καταλήξουν έως τις 8 Απριλίου, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στο δρόμο της για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Τσάμηδες είναι εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους συστηματικά παραβλέπονται, καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους όπως «Τσαμουριά» και «Βόρειος Ήπειρος».

Μιλώντας ενώπιον μερικών χιλιάδων Τσάμηδων που διαδήλωσαν στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, είπε: «Πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη. Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε εκδίκηση, δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων, θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας, να ανακτήσουμε το στάτους που είχαμε προτού βιαίως απομακρυνθούμε. Δεν απαιτούμε τις περιουσίες μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι «ο Ιντρίζι απέρριψε τις κατηγορίες της Ελλάδας ότι οι Τσάμηδες είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, δείχνοντας μεγάλες φωτογραφίες που “αποδείκνυαν” τη συνεργασία των Ελλήνων ηγετών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί».

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: