Ο Σάρατζ αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Χαφτάρ – «Σέβομαι την απόφαση στο Βερολίνο»

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ, τον οποίο στηρίζει η Τουρκία, δήλωσε τη Δευτέρα (20/01) ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Διάσκεψης του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο λίβυος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Reuters», απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κάτι που συνέβη και στην διάσκεψη του Βερολίνου.

«Για μένα είναι σαφές. Δε θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δε θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Επιπλέον, ο Σάρατζ έσπευσε να απορρίψει τα αιτήματα των δυνάμεων του Χαφτάρ να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», είπε ο Σάρατζ όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή (17/01), οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν αποκλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης. «Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», προειδοποίησε ο Σάρατζ.

Επίσης, την Κυριακή (19/01), λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στο Βερολίνο για κατάπαυση του πυρός με διπλωματική λύση, στην Τρίπολη ξεκίνησαν ξανά σφοδρές συγκρούσεις

Πηγή: Ο Σάρατζ αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Χαφτάρ – «Σέβομαι την απόφαση στο Βερολίνο» - altsantiri

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις