Απάντησε και η Κύπρος στον Τσαβούσογλου: Πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη

Για σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, έκανε λόγο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γεώργιος Λακκοτρύπης στην ομιλία του στην ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (20/02) στο υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε πως παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η χώρα του προσελκύει συνεχώς μεγάλες εταιρίες και προωθεί τα συμφέροντά της.

Ουσιαστικά απάντησε και αυτός, μετά τον Νίκο Δένδια, στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί συμβιβασμού της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο. «”Όχι” σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε νωρίτερα ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να αποτελέσει το ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού, αλλά και διαδρομών για την ΕΕ. Υπό αυτό πρίσμα θα πρέπει να εξετάσουμε την παραβατικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας και είναι γι αυτό το λόγο που πλέον η γεωλογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική. Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Λακκοτρύπης και συνέχισε:

«Προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ότι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Η άλλη επιλογή θα ήταν η αδράνεια».

Όπως τόνισε ο κύπριος Υπουργός Ενέργειας, «η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη».

«Αν βάλουμε στη ζυγαριά τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος που σέβονται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και από την άλλη τις ενέργειες της Τουρκίας-αν υποθέσουμε ότι δεχτεί κάποια στιγμή να πάει έναντι της Κύπρου στη Χάγη- είναι ξεκάθαρο που θα γύρει η πλάστιγγα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε λανθασμένες τις φωνές που καλούν την Κύπρο να παγώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα ή την καλούν να κάνει την Τουρκία ισότιμο μέλος σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, χωρίς αυτή πρώτα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Κ. Γκουλέκας: Πρωτοφανής σε ένταση και σε διάρκεια η τουρκική προκλητικότητα

Για τουρκική επιθετικότητα πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος διαρκούς επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο παρατεταμένη περίοδο έντασης», σημείωσε και πρόσθεσε πως η γειτονική χώρα προβάλει καινοφανείς ισχυρισμούς ουσιαστικά ανατρέποντας τις ίδιες τις θέσεις της.

«Ανατρέποντας σε αρχεία, όλα αυτά που σήμερα αποτελούν γκρίζες ζώνες για την Τουρκία, σύμφωνα με την Τουρκία ανήκουν στη χώρα μας, ανήκουν στην Ελλάδα. Σε παλαιότερους χάρτες της όλα αυτά που σήμερα γκριζάρει η Τουρκία δεν υπάρχουν παρά μόνο σε ελληνική περιοχή», υπογράμμισε…

«Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη μας, οφείλουμε μαζί με την εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο, παράλληλα να εργαζόμαστε έχοντας και ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα και αυτός δε μπορεί να είναι άλλος από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας και υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής και εθνικής γραμμής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (20/02) στο Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική και Τύπος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Κύπριος πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος.

Πηγή: Απάντησε και η Κύπρος στον Τσαβούσογλου: Πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη - altsantiri

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις