UNICEF: Η πανδημία οδηγεί άλλα 6,7 εκατομμύρια παιδιά σε υποσιτισμό

UNICEF: Η πανδημία οδηγεί άλλα 6,7 εκατομμύρια παιδιά σε υποσιτισμό

Σχεδόν 7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά παγκοσμίως κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορονοϊού, εκτιμά η UNICEF.

«Επτά μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 γίνεται ολοένα περισσότερο σαφές ότι οι συνέπειες της πανδημίας κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά από την ίδια την ασθένεια», σχολιάζει σε δελτίο Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

«Η φτώχεια και η διατροφική ανασφάλεια αυξήθηκαν. Βασικές υπηρεσίες και αλυσίδες εφοδιασμού με τρόφιμα διαλύονται. Οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία. Αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα της διατροφής των παιδιών πέφτει και το ποσοστό του υποσιτισμού θα αυξηθεί», προσθέτει.

Μια μητέρα ταϊζει το μωρό της σε κλινική της Ακτής του Ελεφαντοστού. (UNICEF / Frank Dejongh)

Πολύ προτού ξεσπάσει η πανδημία, 47 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών σε διεθνές επίπεδο υπέφεραν το 2019 από τις συνέπειες του υποσιτισμού, ακραία απώλεια βάρους και αδυναμία, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η UNICEF βασίζεται σε ανάλυση που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του υποσιτισμού των παιδιών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ιδίως στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

«Αν δεν αναληφθεί επαρκής δράση, ο βαθύς αντίκτυπος της πανδημίας στη διατροφή των μικρότερων παιδιών ίσως πλήξει γενιές ολόκληρες», προειδοποιούν.

Η 4 μηνών Ethar Omar Abdo Alshahar στην Υεμένη, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού. (UNICEF / Areej Alghabri)

Εκτιμήσεις από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων δείχνουν ότι, λόγω της πανδημίας, 140 εκατομμύρια άνθρωποι θα περάσουν το κατώφλι της ακραίας φτώχειας, ζώντας με λιγότερα από 1,90 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα το 2020. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, ο αριθμός των ατόμων στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια θα διπλασιαστούν, φτάνοντας σχεδόν στα 265 εκατομμύρια έως το τέλος του 2020.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Reimagine, η UNICEF ζητά ταχεία δράση για την πρόληψη και τη θεραπεία του υποσιτισμού που προκαλείται από την πανδημία, καθώς η ανθρωπιστική κοινότητα ζητά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της διατροφής της μητέρας και του παιδιού.

«Πρόκειται για μάχη με τον χρόνο», τονίζει η Henrietta Fore. «Όσο δεν λαμβάνουμε δράση, έως και 6.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα – περισσότερα από 4 παιδιά κάθε λεπτό – λόγω του άμεσου αντίκτυπου του COVID-19».

Ο 4χρονος Cinda Antonio εξετάζεται για υποσιτισμό σε καταυλισμό προσφύγων στη Μοζαμβίκη. (Karel Prinsloo / Arete / UNCDF Mozambique)

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις