Περού: Περισσότερες από 5.500 γυναίκες εξαφανίστηκαν το 2020

Περού: Περισσότερες από 5.500 γυναίκες εξαφανίστηκαν το 2020

Το 2020, στο Περού, εξαφανίστηκαν περισσότερες από πεντέμισι χιλιάδες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους ανήλικες. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Λαού, η οποία δημοσιοποιήθηκε εχθές Τρίτη (19/1) ο αριθμός αυτός, των εξαφανισμένων γυναικών, είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε το 2019.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Patricia Sarmiento, υπεύθυνη για τα δικαιώματα των γυναικών στην ανεξάρτητη αρχή (Defensoría del Pueblo) δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το ότι είχαμε τόσο υψηλό αριθμό γυναικών που εξαφανίστηκαν το 2020, ενώ βρισκόμασταν υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι γυναίκες βρίσκονταν στα σπίτια τους», δηλαδή σε χώρους θεωρητικά «πιο ασφαλείς».

Στην έκθεση με τίτλο «Τι συνέβη σε αυτές;» («¿Qué pasó con ellas?») παρουσιάζονται τα δεδομένα που αντλήθηκαν από το Σύστημα Αναζήτησης Εξαφανισθέντων Προσώπων του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνολικά 5.521 γυναίκες (1.686 ενήλικες και 3.835 έφηβες και μικρά κορίτσια) δηλώθηκαν ως εξαφανισμένες στις αρχές, τη χρονιά που μας πέρασε.

Ειδικότερα, μεταξύ της 15ης Μαρτίου και της 30ής Ιουνίου 2020, ενώ στο Περού εφαρμόζονταν αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, 915 γυναίκες -ανάμεσά τους 606 ανήλικες- εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φεμινιστικών οργανώσεων στη χώρα, το 2019 ο αριθμός των εξαφανισμένων γυναικών έφτασε τις 2.232.

Όπως εξήγησε  η Sarmiento, «το ζήτημα της εξαφάνισης αυτών των γυναικών δεν συνδέεται» με την ιδέα ότι επέλεξαν να φύγουν «για προσωπικούς λόγους», αλλά με τα προβλήματα «της βίας» εξαιτίας του φύλου, «της εμπορίας ανθρώπων» και «των γυναικοκτονιών».

Σημειώνεται ότι, το 2020 καταγράφηκαν από τις αρχές 138 γυναικοκτονίες. Το 2019 καταγράφηκαν 166.

Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις