Τελέστηκε η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων – Πολύ λιγότερες οι δωρεές (video)

Όπως είχε ανακοινωθεί, το απόγευμα του Σαββάτου (15/6) τελέστηκε η πρώτη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, μετά την κασταστροφική πυρκαγιά, αλλά αυτό που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά είναι πως οι δωρεές για την αποκατάσταση του ναού είναι πολύ λιγότερες από ότι αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Με προστατευτικά κράνη έδωσαν το «παρών» οι παρευρισκόμενοι στην λειτουργία που έγινε για την επέτειο των δύο μηνών από την πυρκαγιά.

Η λειτουργία διήρκεσε 45 λεπτά και όπως είπαμε, η επιλογή της ημέρας δεν ήταν τυχαία, καθώς συνδέεται με τα εγκαίνια του ναού που γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου. Οι παρευρισκόμενοι φορούσαν προστατευτικά κράνη προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός. Παρευρέθηκαν, άλλωστε, μόλις 20 άτομα.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί, με λευκά ράσα και προστατευτικό κράνος στο κεφάλι χοροστάτησε στην τελετή που παραβρέθηκαν τριάντα άτομα, τα μισά από τα οποία είναι ιερείς.

Η λειτουργία ξεκίνησε στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Παρεκκλήσι της Παναγίας στην ανατολική πλευρά του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και μεταδόθηκε ζωντανά από το καθολικό τηλεοπτικό κανάλι KTO.

Η πυρκαγιά πριν από δυο μήνες λίγο έλειψε να κάνει στάχτη τον ιστορικό ναό, και πάρα πολλοί συγκινήθηκαν, ώστε η Παναγία των Παρισίων να σταθεί ξανά… όρθια. Μόνο που οι δωρεές για την αποκατάστασή των ζημιών παραμένουν άφαντες.

Στις 15 Απριλίου, φωτιά που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έκαψε την ξύλινη κορνίζα της Παναγίας των Παρισίων και προκάλεσε σημαντικές φθορές στη στέγη του ναού. Η πυρκαγιά συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, με μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα αμέσως μετά την φωτιά, η συγκέντρωση χρημάτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι πληροφορίες ήθελαν τότε το ποσό που συγκεντρώνεται για την Παναγία των Παρισίων να πλησιάζει το 1 δις ευρώ. Με βάση και το πόσο θα κόστιζε η αναστύλωση του ναού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «FranceInfo», από τα 850 εκατ. ευρώ που φαίνεται πως υποσχέθηκαν να δωρίσουν οι δωρητές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, μόνο τα 80 εκατ. – ήτοι 9% – έχουν κατατεθεί στους τέσσερις οργανισμούς που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν χρήματα για τον σκοπό αυτό.

Είχαν πει πως θα βοηθήσουν η οικογένεια Αρνό που βρίσκεται πίσω από τον οίκο LVMH (Louis Vuitton) με 200 εκατ. ευρώ και η οικογένεια Πινό, που διαθέτει μεταξύ άλλων τους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent, με 100 εκατ. ευρώ. Τελικά, οι δύο οικογένειες υπογραμμίζουν πως θα δίνουν τα χρήματα τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι οι εταιρίες δεν επιθυμούν το κράτος να επωφεληθεί των χρημάτων αυτών πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες. Κάπως έτσι, οι δωρεές που έχουν πιστωθεί ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που έχουν στείλει τις δωρεές τους μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή.

Κοινότητες από όλη τη Γαλλία, αλλά και απλοί πολίτες ειδοποίησαν τους αρμόδιους φορείς πως θα αποσύρουν τις δωρεές. Αναφέρουν πως εφόσον η συγκέντρωση χρημάτων είχε τέτοια επιτυχία, που πλησίασε το 1 δις ευρώ, τότε δεν ήταν απαραίτητο να καταβάλουν τελικά και εκείνοι χρήματα. Να αναφέρουμε πάντως, ότι οι τέσσερις οργανισμοί που διαχειρίζονται τις δωρεές υποστηρίζουν ότι αυτές οι περιπτώσεις που απέσυραν τις δωρεές δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και δεν αλλάζουν δραματικά το προβλεπόμενο ποσό.

Από εκεί και πέρα, το ίδρυμα της Γαλλίας συγκέντρωσε υποσχέσεις για 29 εκατ. ευρώ και έχει επιβεβαιώσει τα 9 εκατ. Το ίδρυμα για την πολιτισμική κληρονομιά έλαβε υποσχέσεις δωρεών ύψους 221 εκατ. ευρώ, με τις πραγματικές καταθέσεις να φτάνουν σήμερα τα 54,5 εκατ. Αντίστοιχα και το ίδρυμα της Παναγίας των Παρισίων δέχτηκε προσφορές για δωρεές 395 εκατ. ευρώ, έχοντας συγκεντρώσει όμως μόνο 15 εκατ. μέχρι σήμερα.

Κινδυνεύει ακόμη με κατάρρευση ο τρούλος

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός πολιτισμού Φρανκ Ριεστέ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση , τόνισε πως ο τρούλος της Παναγίας των Παρισίων κινδυνεύει ακόμη με κατάρρευση. «Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, ειδικά σε ό, τι αφορά στον τρούλο που δεν έχει ακόμη θωρακιστεί. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τον λόγο το κτίριο και ο περίβολός του παραμένουν αποκλεισμένα στο κοινό.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις