Ερντογάν – Άσαντ κερδισμένοι, ελέω Πούτιν – Σε ρόλο θεατή οι ΗΠΑ  

Έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στο Σότσι και δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός, ο Ερντογάν και ο Πούτιν κατέληξαν σε συμφωνία, βάση της  οποίας  ουσιαστικά υλοποιείται ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας.

Η συμφωνία

Η συμφωνία των δύο ανδρών προβλέπει ότι οι δυνάμεις της Τουρκίας θα παραμείνουν στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που κατέλαβαν από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, ενώ ρωσικά στρατεύματα και συριακές δυνάμεις θα ελέγχουν την υπόλοιπη μεθόριο, κάτι που σημαίνει: τη διάλυση του κουρδικού ελέγχου σε ένα διάδρομο 440 χλμ. στα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το απόγευμα και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν, οι Κούρδοι είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη βορειοανατολική Συρία.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και η συνοριοφυλακή της Συρίας, που ελέγχει ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ- Ασαντ, από το μεσημέρι της Τετάρτης θα φροντίσουν για την απομάκρυνση των μαχητών και των όπλων του SDF σε βάθος 30 χλμ. από τις θέσεις τους στα σύνορα. Αυτό συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Οι κουρδικές συριακές δυνάμεις θα έχουν προθεσμία 150 ωρών για να αποχωρήσουν και στη συνέχεια Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χλμ. από την περιοχή που γινόταν η τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Εξαίρεση αποτελεί η de facto κουρδική πόλη Καμισλί. Η συμφωνία όμως περιλαμβάνει τόσο τη στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες κατά την τουρκική εισβολή, όσο και τη σημαντική πόλη για τους Κούρδους, Κομπάνι. Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι από κοινού Τουρκία και Ρωσία θα διευκολύνουν την επιστροφή προσφύγων από τη Συρία.

Κέρδη από τη συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας έχει όμως και ο Άσυντ, που έκανε την Τρίτη μια συμβολική επίσκεψη στην Ιντλίμπ, την οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ελέγχει το καθεστώς. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Άσυντ στα σύνορα, καθώς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν επί χρόνια περιπολίες στην περιοχή, μαζί με τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, τους Κούρδους. Πλέον, αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα βορειοανατολικά, επισημαίνει το Assosiated Press. Στον αντίποδα, η συμφωνία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το όνειρο της αυτονομίας των Κούρδων

Πως σχολιάζουν τη συμφωνία τα διεθνή ΜΜΕ

Η συμφωνία θεωρείται καλή εξέλιξη για την Άγκυρα και πολύ κακή για τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ενώ ενισχύει τον νέο ρόλο της Μόσχας ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή, καθώς φθίνει η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, επισημαίνει ο Guardian. Παράλληλα όμως, κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας- ο σύμμαχος του Πούτιν- Μπασάρ αλ-Ασαντ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάλυση του Reuters, που υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει καταστεί ο πιο  ισχυρός  παίκτης  στον πόλεμο της Συρίας. Στη ζώνη των συνόρων βρίσκονται πλέον Τούρκοι στρατιώτες, οι αντάρτες σύμμαχοι της Αγκυρας, το SDF και στρατιώτες του Ασαντ, ενώ η Μόσχα είναι η μόνη διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσά τους, αναφέρει το πρακτορείο.

O νέος διακανονισμός αλλάζει τον χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στη μέση των συνόρων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα είναι στα χέρια της Τουρκίας, της Ρωσίας και τη Συρίας, σημειώνει το Associated Press.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντή του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute. «Το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ στο να επηρεάζει ΗΠΑ και Ρωσία τον έναν εναντίον του άλλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την Άγκυρα. Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλο αυτό τον καιρό», ανέφερε για τα όσα έγιναν στο Σότσι.

Πηγή: Ερντογάν – Άσαντ κερδισμένοι, ελέω Πούτιν – Σε ρόλο θεατή οι ΗΠΑ   - altsantiri

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις