Μεγάλες προσδοκίες για είσπραξη φόρων εν μέσω πανδημίας

INTIME

Υψηλούς στόχους και μεγάλες προσδοκίες βάζουν στο υπουργείο οικονομικών φιλοδοξώντας τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν κατά 3,571 δισ. ευρώ φέτος, με τον στόχο για τα συνολικά έσοδα να μπαίνει από την ΑΑΔΕ στα 50 δισ. ευρώ.

Ο ιδιαίτερα υψηλός στόχος μπαίνει σε μια εποχή που έχουν παγώσει μια σειρά πληρωμές φόρων εξαιτίας της πανδημίας, ενώ η αγορά υπολειτουργεί και τα νοικοκυριά πιέζονται εδώ και μήνες. Αποτέλεσμα είναι να έχει περιοριστεί δραματικά η φορολογητέα ύλη, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με την πορεία των εσόδων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έντονης αβεβαιότητας και αυξημένης ανησυχίας, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων θα φτάσουν τα 47,836 δισ. ευρώ έναντι 44,265 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων βασίζεται κυρίως στην εκτίμηση δυναμικής ενίσχυσης κατά 2,465 δισ. ευρώ των εσόδων από το ΦΠΑ (17,466 δισ. ευρώ από 15,001 δισ. ευρώ το 2019), πράγμα που προϋποθέτει τόνωση της κατανάλωσης και αύξηση του τουρισμού. Αυξημένα κατά 830 εκατ. ευρώ αναμένονται και τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων καθώς προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3,416 δισ. ευρώ έναντι 2,586 δισ. ευρώ. Στις προβλέψεις του υπουργείου καταγράφεται η παραδοχή ότι θα επανέλθει η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2020, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία θα περάσει σε φάση γρήγορης και ισχυρής ανάκαμψης.

Σχετικά με τις άλλες κατηγορίες εσόδων:

- οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 6,601 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 139 εκατ. ευρώ ή 2,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

- από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα 286 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

- από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 2,667 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

- από τους λοιπούς φόρους παραγωγής προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 1,109 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

- ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 10,193 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020,

- τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,419 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

- οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 214 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 39 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.

Αυξημένα προβλέπεται πως θα είναι και τα έσοδα από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η πρόβλεψη είναι για αύξηση στον προϋπολογισμό των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1 δις. ευρώ, η οποία θα προέλθει από την ενίσχυση της απασχόλησης εξαιτίας της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τα αποτελέσματα στην οικονομία από τα παρατεταμένα lockdown ήταν οδυνηρά καθώς το 2020 τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 7,9 δις. ευρώ φτάνοντας στα 44,265 δις. ευρώ όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 52,165 δις. ευρώ

Αντίστοιχα μηνύματα αναφορικά με τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν τα φορολογικά έσοδα έρχονται και από το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Το «κενό» τον πρώτο μήνα του έτους έφτασε τα 295 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη ο Φεβρουάριος “σημαδεύτηκε” από το σκληρό lockdown στην αγορά. Έντονο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι η εστίαση θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον ως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ενώ ο Τουρισμός δεν αναμένεται να πάρει “μπροστά” πριν από τον Ιούνιο. Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος για εισπράξεις ύψους 49,7 δισ. ευρώ μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος να επιτευχθεί.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, περιμένοντας τις αποφάσεις των ειδικών σχετικά με τη διάρκεια του lockdown, δεδομένου ότι οι απώλειες αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ ανα 15 ημέρες. Την ίδια ώρα μεγάλο “αγκάθι” για τις εισπρακτικές επιδόσεις της ΑΑΔΕ είναι το περιβάλλον εντός του οποίου οι υπηρεσίες θα πρέπει να υλοποιήσουν το ελεγκτικό πλάνο καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία εκτροχίασε τους στόχους για το 2020.

ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΩΝ

Κωδικοί 

( ποσά σε εκ.ευρώ) 

Φόροιεπί αγαθώνκαι υπηρεσιών

26.417 

Φόροικαι δασμοίεπίεισαγωγών 

286 

Τακτικοίφόροιακίνητηςπεριουσίας 

2.847 

Λοιποί φόροι επί παραγωγής

543

Φόρος εισοδήματος 

15.429

Φόροι κεφαλαίου

214

Λοιποί τρέχοντες φόροι

2.412

Λοιπά Μη Φορολογικά Έσοδα

1.537

ΣΥΝΟΛΟ  

49.685

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις