"Περίπου 180.000 έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις" - Πώς οι οφειλέτες μπορούν να γλιτώσουν τόκους και προσαυξήσεις (VIDEO)

"Περίπου 180.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις. Αριθμός ο οποίος μοιράζεται σε περίπου 133.000 προς την εφορία και περίπου σε 47.000 προς τα Ταμεία" τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Mιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Κώστα Αλατζά, o Φώτης Κουρμούσης ανέφερε επίσης πως "στον ΕΦΚΑ υπάρχουν περίπου 40.000 αιτήσεις που ζητούν επανυπολογισμό της οφειλής τους, οπότε αυτή η διαδικασία διαρκεί μερικές ημέρες και αυτές οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα καθημερινά να ολοκληρώνεται κι ένας αριθμός".

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε "ο κόσμος έχει μια διέξοδο και δίνεται λύση στα χρέη του γιατί μια ρύθμιση ευνοϊκή είχε να υπάρξει από το 2015 με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τότε υπήρχε ένα μεγάλο κενό και μετά ήρθε ο εξωδικαστικός που περιελάμβανε μόνο τις επιχειρήσεις και έτσι είχαν εγκλωβιστεί περίπου 4,7 εκατ. οφειλέτες. Ιδανικό θα ήταν να μπουν όλοι όσοι χρωστούν στις 120 δόσεις".

Όπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, "με εφάπαξ πληρωμή γλιτώνει ο πολίτης τους τόκους και τις προσαυξήσεις" και διευκρίνισε ότι "κάποιος έχει τη δυνατότητα αν βελτιωθούν τα οικονομικά του και να αποπληρώσει εφάπαξ αλλά και να μειώσει τον αριθμό των δόσεων. Και αυτό γίνεται αυτόματα στο σύστημα. Αν δώσει δηλ. κάποιος παραπάνω χρήματα αυτομάτως περνά στο σύστημα το επιπλέον ποσό και αναγράφεται το υπόλοιπο που χρωστά για τον επόμενο μήνα".

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι για μικρά χρέη. Οι περισσότεροι είναι για χρέη κοντά στα 5.000 ευρώ κάποιοι έως 10.000 ευρώ και άλλοι έως 20.000 ευρώ. Λίγοι είναι για οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και αυτό δεν γίνεται για άλλο λόγο, όπως είπε, αλλά επειδή αυτή είναι η ακτινογραφία των οφειλετών.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης "η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλοοφειλετών καταφεύγουν στα δικαστήρια και περιμένουν την κρίση του δικαστή μήπως τους απαλλάξει από τα χρέη εκεί. Συνήθως δεν προσέρχονται στις ρυθμίσεις και αυτό το έχουμε δει και σε άλλα εργαλεία".

Σχετικά με τον Εξωδικαστικό μηχανισμό ο κ. Κουρμούσης είπε ότι έχουν γίνει περίπου 7.000 αιτήσεις και έχουν μπει σε ρυθμίσεις επιτυχώς για όλα τα χρέη τους περίπου 2.100 επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εξωδικαστικό με τις 120 δόσεις".

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις