Επιστολές Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και αναστολή τελωνειακής σύνδεσης με Ε.Ε.

Επιστολές Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και αναστολή τελωνειακής σύνδεσης με Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα και υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ήδη η ελληνική διπλωματία έχει κινηθεί με βάση αυτό το εργαλείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εξέτασε τη δυνατότητα να υπάρξει αναθεώρηση αυτής της Συμφωνίας.

“Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι υπήρχε προγραμματισμένη για σήμερα μία μικτή επιτροπή Ε.Ε-Τουρκίας για την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, η οποία αναβλήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ε.Ε. διότι δεν συνάδει με τα συμπεράσματα της Συνόδου 1ης και 2ας Οκτωβρίου” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν τίθεται κάποιο θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή» τόνισε ο υπουργός.

« Οι ενέργειες της Τουρκίας ειδικότερα μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου , (Ορούτς Ρέις, Βαρώσσια, Μπαρμπαρός) δημιούργησε έναν έντονο προβληματισμό σε επίπεδο ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Εκείνο που είναι εκτός συζήτησης είναι οι προσπάθειες για αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης.» είπε.

  • Η ελληνική διπλωματία αντεπιτίθεται: Παράγοντας περιφερειακής αποσταθεροποίησης η Τουρκία

Ήδη η Αθήνα προέβη σε έντονο διάβημα στην Άγκυρα από τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία και με επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, την ΕΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς Πολιτικής Αεροπορίας και Ναυτιλίας διαμαρτύρεται για τον χάρτη που εξέδωσε η Τουρκία με τον οποίο επαναπροσδιορίζει τη διαδικασία έρευνας και διάσωσης, οικειοποιείται το μισό Αιγαίο ως επιχειρησιακό χώρο δράσης και ουσιαστικά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις