«Ταπεινωτική για την ΠΓΔΜ η συμφωνία, δεν υπογράφω», αναφέρει στο διάγγελμά του ο Ιβάνοφ

  • «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», σημείωσε ο σκοπιανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ταπεινωτική
  • «Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία»
  • Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ συγκρούστηκε με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία με τον Τσίπρα, με τη συνάντηση να διαρκεί δύο λεπτά

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα που απευθύνει στον λαό των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι δεν κάνει αποδεκτή τη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας και του σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό, χαρακτηρίζοντας την ταπεινωτική.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», σημείωσε ο σκοπιανός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ταπεινωτική.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

Σύγκρουση με τον Ζάεφ – Η συνάντηση κράτησε δύο λεπτά

Νωρίτερα, ο Ιβάνοφ συγκρούστηκε με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία με τον Τσίπρα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι η συνάντηση διήρκεσε μόλις δυο λεπτά.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο κ. Ιβάνοφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Μέσω της ανακοίνωσής της, η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: