Μετατίθεται στην Ελλάδα ο έλληνας πρέσβης στη Ρωσία (εικόνα – video)

  • Σε αλλαγή πρέσβη στη Μόσχα προχωρά η Αθήνα
  • Ο κ. Φρυγανάς καλείται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα
  • Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί
  • Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την οργισμένη απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη Ρωσία
  • Το χρονικό της ελληνορωσικής κρίσης

Στην Ελλάδα επιστρέφει ο μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, η απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον κ. Φρυγανά, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Ανδρέας Φρυγανάς

Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί. Όπως μάλιστα μετέδωσε το ANT1, ο έλληνας πρώην πρέσβης ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος για το γεγονός και κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’, υπηρετούσε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την οργισμένη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία η Αθήνα ανέφερε πως «η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Από τότε που (σ.σ η Ρωσία) πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια», αναφερόταν στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το σχετικό ρεπορτάζ του ANT1:

Το χρονικό της ελληνορωσικής κρίσης

Υπενθυμίζεται πως η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξεκίνησε όταν η Αθήνα απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα δύο ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους η Ελλάδα καταλογίζει ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια η κρίση κορυφώθηκε καθώς η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα, τα οποία περιελάμβαναν την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, στενού συνεργάτη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Όλα αυτά έως χθες, Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η Μόσχα ζήτησε απαντήσεις από την Αθήνα, σχετικά με αναφορές περί φερόμενης άρνησης χορήγησης βίζας σε  κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Διαβάστε ολόκληρη την είδηση πατώντας εδώ
To koytsompolio.gr είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης και παρουσίασης συνοπτικών ειδήσεων και άρθρων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Η συλλογή, ταξινόμηση και ανάρτηση των συνόψεων των ειδήσεων/άρθρων στον Ιστότοπο γίνεται αυτόματα μέσω της τεχνολογίας RSS. Γι' αυτό το λόγο, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται ούτε για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές από τους χρήστες. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις