Κορονοϊός – μέτρα: Παρεμβάσεις-ανάχωμα στην πανδημία – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Κορονοϊός – μέτρα: Παρεμβάσεις-ανάχωμα στην πανδημία – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Σήμερα στις 12:00 αναμένεται το τηλεοπτικό του μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, μέσω του οποίου θα ανακοινώσει το επόμενο κύμα των στοχευμένων παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στη συνέχεια, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Το διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για χθες ωστόσο αναβλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Σάμου.

Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο του νέων αρνητικών ρεκόρ για τη χώρα, γενικά, με 1690 κρούσματα την Παρασκευή, και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη που ξεπέρασε σε μολύνσεις την Αθήνα.

Οι ειδικοί περιγράφουν την επιδημιολογική εικόνα ως εκτός ελέγχου με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο να παραδέχεται ότι «οι αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που βρίσκουμε είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό», τον καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη να εκτιμά στο Open ότι για την Αθήνα «μπορεί να φτάνουν τα 40.000», και τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου να δηλώνει στην ΕΡΤ ότι «εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000».

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, τόνισε ότι εχει αυξηθεί υπέρμετρα η δυνατότητα της μεταφοράς του κορονοϊου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μάσκες ακόμα και στις πράσινες περιοχές, διότι «είναι συγκοινωνούντα δοχεία και το πράσινο γίνεται γρήγορα πορτοκαλί», συνέστησε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα  που αναμένεται να ανακοινωθούν  αφορούν

-Μάσκες παντού.

-Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30.

-Επέκταση της τηλεργασίας.

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακών ενοτήτων και στις «πορτοκαλί» περιοχές

– Η εστίαση θα λειτουργεί μόνο με υπηρεσίες take away και  διανομή στο σπίτι

Η ΕΛΑΣ εχει ανακοινώσει ότι θα κάνει το δυνατόν για εφαρμογή των μέτρων και εκτός από τα σταθερά μπλόκα σε πλατείες και κεντρικά σημεία, θα γίνονται και περιπολίες στις γειτονιές.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις