Βουλή – Συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο – Σήμερα η ψήφιση (live)

Βουλή – Συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο – Σήμερα η ψήφιση (live)

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ στο Ιόνιο, ζήτημα στο οποίο τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης, αλλά σήμερα η έκφραση πρόθεσης γίνεται πράξη, μετατρέπεται από μελλοντική δυνατότητα σε τρέχουσα πραγματικότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι` αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στο βήμα ανέβηκε η Φώφη Γεννηματά και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Χθες τοποθετήθηκαν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Από τα κόμματα μόνο το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» τα υπόλοιπα θα υπερψηφίσουν.

Το ζήτημα της άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και σε άλλα σημεία της επικράτειας, ήταν το πρώτο από τα δύο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης. Το δεύτερο ζήτημα που κυριάρχησε στη συζήτηση είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και το κλίμα μέσα στο οποίο αυτή θα γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση κατέρχεται με αντικείμενο συζήτησης μόνο τη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και τονίζει ότι οι διερευνητικές αποτελούν προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δε αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει.

Δείτε τις εργασίες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση

  • Μητσοτάκης : Η Ελλάδα μεγεθύνει την επικράτειά της – Προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή. «Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

  • Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη για σαφείς κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά

Στην τοποθέτησή του αμέσως μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» και να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με διπλωματικές κινήσεις και με καθαρές εθνικές κόκκινες γραμμές, ώστε να είναι γνωστές και σαφείς οι ελληνικές θέσεις προς κάθε κατεύθυνση.

  • Φ. Γεννηματά: Η μη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης δημιουργεί προβλήματα

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της υποστήριξε ότι ο κ Μητσοτάκης δεν κατανοεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στην αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια γιατί δεν αποτελούσε εθνική θέση η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων. «Δεν μπορείτε σήμερα να κάνετε κριτική, αν δεν κάνετε πρώτα αυτοκριτική, κ. πρωθυπουργέ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν την ευθύνη για τη δημαγωγία το 2011», είπε.

  • Κ. Βελόπουλος: Δεν λέμε όχι στον διάλογο αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Βγαίνετε και πανηγυρίζετε και λέτε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Ωραία! Πείτε μας όμως σε ποια χώρα, παγκοσμίως, η οποία έχει μεγαλώσει, υπάρχει μειωμένη επήρεια; Αν μου πείτε μία χώρα εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ’ έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια; Γιατί μέχρι το Ταίναρο;», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Άγκυρας να θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει -οποτεδήποτε θέλει- τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και ότι η διεύρυνση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, αποτελεί το πρώτο στάδιο στην κατεύθυνση αυτή.

  • Ν. Δένδιας: Διέξοδο δίνει ο καλόπιστος διάλογος και όχι οι απειλές πολέμου
  • Στην Ολομέλεια το ν/σ για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχία για την πορεία των διερευνητικών και επικρίνουν την κυβερνητική στρατηγική να μεταθέσει χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων και στα ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις τους αναμένεται να υπερψηφίσουν την επέκταση με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε ότι θα ψηφίσει παρών.

Η Ελλάδα δεν συζητά στο πεδίο εκείνο που επιβουλεύεται την εθνική της κυριαρχία, τόνισε στην ΕΡΤ ο Aναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εκτίμησε ότι οι πρώτες επαφές θα αναλωθούν σε μία αποτίμηση όσων έγιναν στις προηγούμενες διερευνητικές.

  • Σαφές μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα με τα 12 ναυτικά μίλια (video)

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην ώθηση που δίνει στην ελληνική αποστολή το ατού της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι σωστό να επιλέγει κανείς ένα θέμα και να λέει ότι κάνουμε διερευνητικές επαφές, και παράλληλα αρχίζει τριήμερες επαφές στις Βρυξέλλες.

  • Χαμί Ακσόι: Επίθεση στον Ν. Δένδια — «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις