Εργασιακό νομοσχέδιο: Ξεκινά η «μητέρα των μαχών» στην Ολομέλεια της Βουλής

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ξεκινά η «μητέρα των μαχών» στην Ολομέλεια της Βουλής

Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο - Την Τετάρτη η σύγκρουση των αρχηγών

Ως «μητέρα των μαχών» χαρακτηρίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, που αποτελεί μια εμβληματική κατά την κυβέρνηση μεταρρύθμιση, ενώ πολλές από τις διατάξεις της είχαν περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, γεγονός που μεταφράζεται κατά την κυβερνητική πλειοψηφία ως συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της στην τροχιά προσαρμογής της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εκτός όμως από την ουσία των ρυθμίσεων του εργασιακού νομοσχεδίου, η συζήτησή αλλά κυρίως η ψήφιση του στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εξελιχθεί και σε μια κορυφαία μάχη πολιτικών εντυπώσεων, γύρω από την οποία θα συγκρουστούν τα αφηγήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετά εκ των άρθρων έχουν θετικό πρόσημο, όπως για παράδειγμα η χορήγηση 14ήμερης άδειας πατρότητας ή οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και για το λόγο αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα είναι εκείνη που θα ζητήσει πρώτη την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το αίτημα αυτό να διατυπωθεί και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. όπως το ΚΙΝΑΛ η το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάλη η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ψηφίσει περισσότερα από 54 άρθρα, καθώς ακόμη και η πρόβλεψη για ατομικές συμβάσεις εργασίας ήταν ρύθμιση που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι και οι 86 βουλευτές του θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς η ψηφοφορία πλέον θα διεξάγεται μόνο με φυσική παρουσία αντί των επιστολικών ψηφοφοριών, από τις οποίες η αξιωματική αντιπολιτευση αποχωρούσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι τα περισσότερα άρθρα με κοινωνικό πρόσημο είναι ευρωπαϊκές οδηγίες που έπρεπε να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο και δεν πρόκειται για «έμπνευση της ΝΔ».

Στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επι της αρχής στην αρμόδια επιτροπή μόνο η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίστηκαν αρνητικά στον πυρήνα της μεταρρύθμισης. Διαφορετική ήταν η εικόνα στην επί των άρθρων ψηφοφορία, όπου τα περισσότερα κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν από την οξεία κριτική που επιφυλάσσουν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των αρχηγών τους στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να δείξει τον αγωνιστικό παλμό του και εκτός Βουλής, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα η μάχη των εντυπώσεων θα πρέπει να κερδηθεί στο κοινοβουλευτικό τερέν.

Πρόταση μομφής

Οι εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση πρότασης μομφής, που θα απευθύνονταν είτε προς το πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, είτε συνολικά προς την κυβέρνηση, «κάηκαν» αφενός από τα δημοσιεύματα που αποδυνάμωσαν τον αιφνιδιασμό της πολιτικής κίνησης και αφετέρου από άλλες εισηγήσεις ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα συσπείρωνε την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα παρήλαυναν από το Βήμα, υπουργοί που θα περιέγραφαν το έργο της κυβέρνησης και το αντικείμενο της συζήτησης θα απομακρύνονταν από το εργασιακό και τα «τρωτά» του σημεία.

Έτσι λοιπόν το βάρος των κομμάτων θα πέσει στην τριήμερη διαδικασία που ξεκινά από σήμερα και θα κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης, με περισσότερους από 200 βουλευτές να έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με αιτήματα ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν και άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ενστάσεις επι κάποιων άρθρων και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Σε μετωπική σύγκρουση αναμένεται να εξελιχθούν οι ομιλίες των αρχηγών που θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης για να ολοκληρωθούν με την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της ίδιας μέρας.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις