Αμανατίδης: Δεν προσφέρονται για μικροπολιτική οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

«Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική. Δεν μπορούν, όσοι έκαναν πραγματικά μυστική διπλωματία με τον κ. Γρυλάκη κ.ά., τώρα που έχει πάει σε συντεταγμένη διαπραγμάτευση η χώρα με τους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, να μας κουνάνε το δάχτυλο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη.

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Ίσως να μην συμφωνήσουμε για το όνομα – Δημοψήφισμα, αν βρεθεί συμβιβασμός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του κ. Νίμιτς ότι η πρόταση θα είναι καινούρια καθώς βρισκόμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και πολλοί άλλοι «λένε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με την προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”». Επιπλέον «η ενδιάμεση αυτή συμφωνία δεν είχε έρθει ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αυτό είναι μυστική διπλωματία» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για αποτελέσματα «αδράνειας και στρουθοκαμηλισμού τόσα χρόνια».

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού Εξωτερικών είναι «αν συμφέρει εθνικά τη χώρα μας η επίλυση του ζητήματος για τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος, σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τα στοιχεία αλυτρωτισμού» και «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε τη ΝΔ για διγλωσσία τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να λέει για το εσωτερικό της “αφήστε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”», επισήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης» και υπογράμμισε ότι «γίνεται σπέκουλα για να μην τοποθετηθεί υπεύθυνα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: