Σε λεπτή γραμμή η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό – Νέος «πυρετός» διαβουλεύσεων

  • Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό έχει φτάσει πλέον σε ένα λεπτό σημείο
  • Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • Η αποτίμηση Νίμιτς για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ

Σε πολύ κρίσιμο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά το χθεσινό κρίσιμο τετ α τετ μεταξύ του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομόλογού του, Νίκολα Ντιμιτρόφ στις ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σε καλό κλίμα, διαπιστώθηκε μικρή πρόοδος αλλά χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τις συναντήσεις τους να γίνονται ολοένα και πιο πυκνές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα λεπτό σημείο και ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Τα ονόματα που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Συμβιβαστική λύση στο «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) φαινεται ότι αναζητά πλέον ο ΟΗΕ.

Στην παρούσα φάση, η συζήτηση φαίνεται ότι έχει πια επιστρέψει στη βάση των τεσσάρων ονομάτων που έχει προτείνει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: “Νέα (Νόβα) Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”, “Άνω (Γκορνα) Μακεδονία”, “Μακεδονίας του Βαρδάρη”, αν και η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία). Παράλληλα, ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).

Ακόμη,  πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από την ελληνική πλευρά, αναφέρουν ότι επανήλθε στο τραπέζι της συζήτησης το «Severna Makedonija».

Η αποτίμηση Νίμιτς για τον κύκλο διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε σε μια αποτίμηση της προόδου που επιτεύχθηκε.

Όπως τόνισε ο Νίμιτς, οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αν και ακόμα δεν υπάρχει τελική λύση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

«Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι όχι να παραδώσουμε κάτι που έχει παραδοθεί από άλλους», το μήνυμα Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «Οι βόρειοι γείτονές μας έχουν εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια μια κρατική οντότητα που λέγεται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα το οποίο χωρίς άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω».

Επίσης, έκανε λόγο για μία «κρίσιμη διαπραγμάτευση», στην οποία «προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» και τόνισε: «Ακούω ορισμένους που λένε μην παραδώσετε τίποτα. Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι όχι να παραδώσουμε κάτι που έχει παραδοθεί από άλλους και όχι από εμάς εδώ και πολλά χρόνια».

 

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: