Αιγιαλίτιδα ζώνη: Πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Τσίπρα- Τα επόμενα βήματα (video)

Αιγιαλίτιδα ζώνη: Πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Τσίπρα- Τα επόμενα βήματα (video)

Σε αυστηρούς τόνους απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στους ισχυρισμούς της Άγκυρας που αμφισβητεί το δικαίωμα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Τρεις ημέρες μετά την εξαγγελία περί επικείμενης επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η Άγκυρα αντέδρασε με προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της για το Αιγαίο.

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: