ΕΡΤ2-«Από πέτρα και χρόνο» – «Δημητσάνα, η μπαρουταποθήκη της επανάστασης του 1821»

ΕΡΤ2-«Από πέτρα και χρόνο» – «Δημητσάνα, η μπαρουταποθήκη της επανάστασης του 1821»

Στη Δημητσάνα μας ταξιδέψει το ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», που θα παρακολουθήσετε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.

Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής 2020-2021.

Η σειρά ντοκιμαντέρ επισκέπτεται περιοχές που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Η σύγχρονη εικόνα τους είναι μοναδική, γιατί συνδυάζουν την πέτρινη παραδοσιακή παρουσία τους με την ομορφιά των ανόθευτων ορεινών όγκων.

Eκπομπή 15η

«Δημητσάνα, η μπαρουταποθήκη της Επανάστασης του 1821»

Στη Δημητσάνα λειτούργησε το Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων που ήταν ένα πανεπιστήμιο για τα μέτρα εκείνης της εποχής. Στο φροντιστήριο αυτό, μεταξύ άλλων επιφανών Ιεραρχών, φοίτησαν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ ο Εθνομάρτυρας και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Η Βιβλιοθήκη της ονομαστή, περιλαμβάνει πολύτιμους τόμους, πατριαρχικά έγγραφα και τουρκικά φιρμάνια και σιγίλια.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, εστιάζοντας σε προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό.  Στεγάζει νεροτριβή, αλευρόμυλο, βυρσοδεψείο και μπαρουτόμυλο.

Το μπαρούτι διατηρείται ζωντανό στη μνήμη των κατοίκων της Δημητσάνας. Ο Κολοκοτρώνης γράφει: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα».

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-παρουσίαση-αφήγηση:
Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική:
Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση παραγωγής: Fade In Productions

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις