«Χειμερία νάρκη» στην ΕΡΤ2

«Χειμερία νάρκη» στην ΕΡΤ2

Το βραβευμένο δράμα «Χειμερία νάρκη» (Winter Sleep / Kis Uykusu), συμπαραγωγής Τουρκίας-Γερμανίας-Γαλλίας 2014 έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 23:45.

Υπόθεση: Η ταινία τοποθετείται στο ορεινό τοπίο της Καππαδοκίας, στην Κεντρική Ανατολία, όπου ένας δημοφιλής άνθρωπος της περιοχής, ο πρώην ηθοποιός Αϊντίν, διαθέτει το δικό του μικρό ξενοδοχείο «χωμένο» στην πλαγιά του λόφου. Τώρα είναι χειμώνας και το ξενοδοχείο είναι εκτός σεζόν. Ο Αϊντίν διαχειρίζεται την επιχείρησή του μαζί με τη νεαρή σύζυγό του Νιχάλ -με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση- και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Ακόμη, γράφει μια στήλη για την τοπική εφημερίδα και προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα πολυσέλιδο βιβλίο πάνω στην ιστορία του τουρκικού θεάτρου.

Επίσης, ο Αϊντίν έχει κληρονομήσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες του πατέρα του, το νοίκι των οποίων έχει αναλάβει να συλλέγει ο διαχειριστής του. Όταν ένα ντόπιο αγόρι, αγανακτισμένο από την ταπείνωση που έχει υποστεί ο πατέρας του από τον διαχειριστή του Αϊντίν, αποφασίζει να ρίξει μια πέτρα στο τζιπ του πρώην ηθοποιού, ο διαχειριστής τον οδηγεί κατευθείαν σ’ αυτό. Όμως ο Αϊντίν τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη ή συμμετοχή αυτού που έγινε.

Καθώς η ταινία εξελίσσεται, η κουκούλα του αυτάρεσκου και δυνατού άντρα με την οποία έχει «ντυθεί» ο Αϊντίν σταδιακά υποχωρεί. Σε μια σειρά από εξαιρετικές στημένες σκηνές, η ταινία εμβαθύνει στον ψυχισμό του Αϊντίν και στις αλληλεπιδράσεις του με τη σύζυγό του, τη χωρισμένη αδελφή του και την οικογένεια του αγοριού που πέταξε την πέτρα.

Ο Αϊντίν έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, μ’ αυτό που πραγματικά είναι.
Η «Χειμερία νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, είναι μια ταινία-ποίημα, για έναν άνθρωπο χαμένο στη χειμερία νάρκη του τόπου του, που τη ζει χωρίς να παραπονιέται, συνηθισμένος πια σ’ αυτήν, χωρίς όμως να ξεχνά το παρελθόν του.

Φεστιβάλ – Βραβεία – Διακρίσεις

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2014, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου).

Επίσης, κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Asia Pacific Screen Awards 2014, το 3ο Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από την Ένωση Κριτικών του Ντάλας – ΗΠΑ και το 2ο Βραβείο στην ίδια κατηγορία από την Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες – ΗΠΑ.

Τέλος, η «Χειμερία νάρκη» αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015.

Βραβευμένο δράμα, συμπαραγωγής Τουρκίας-Γερμανίας-Γαλλίας 2014.

Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.

Σενάριο: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Εμπρού Τσεϊλάν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γκόκχαν Τιριάκι.

Μοντάζ: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Μπόρα Γκοκσινιόλ.

Παίζουν: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ισλέρ, Ταμέρ Λεβέντ, Ναντίρ Σαριμπακάκ, Μεχμέτ Αλί Νουρογλού, Εμιρχάν Ντορουκτουτάν.

Διάρκεια: 187΄

www.ert.gr

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις

Share: