Αυτά ζητούσε η λογοκρισία της Χούντας από τους δημοσιογράφους

{…} Αυτοί οι δύο αποτέλεσαν τον φόβο και τον τρόμο των δημοσιογράφων και των εκδοτών που επέμεναν να κυκλοφορούν τις εφημερίδες τους με καθεστώς λογοκρισίας. Η χούντα δεν έχασε χρόνο. Στις 21 έγινε το πραξικόπημα στις 29 Απριλίου συγκροτήθηκε η Υπηρεσία Ελέγχου Τύπου. Την αποτελούσαν στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και απλοί υπάλληλοι του Υπουργείου Προεδρίας. Επικεφαλής ήταν ο συνταγματάρχης Βρυώνης, ο Ομέρ Βρυώνης, όπως τον αποκαλούσαν κοροϊδευτικά οι δημοσιογράφοι της εποχής. Γρήγορα δημιουργήθηκαν επιτροπές για το βιβλίο, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγει τίποτα!
Με στελέχη του Μεταξικού καθεστώτος και της Κατοχής η επιτροπή ακολούθησε την… πεπατημένη της 4ης Αυγούστου. Οι πρώτες εντολές που δόθηκαν ήταν:

-Να στέλνονται οι σελίδες των εφημερίδων πριν τυπωθούν στη λογοκρισία.
-Τα κείμενα που κόβονταν θα συμπληρώνονταν από άλλα. Απαγορευόταν κάθε κενό που θα έδινε την εντύπωση ότι λογοκρίθηκε η εφημερίδα.
-Απαγορευόταν η αναφορά σε εργατικά ατυχήματα και γενικά οι δυσάρεστες ειδήσεις. Μνημειώδες έχει μείνει η απόφαση να αντικατασταθεί τίτλος στο δελτίο καιρού το οποίο ανέφερε: «Κακός καιρός την 21η Απριλίου»! {…}

** Απόσπασμα από θέμα του μπλογκ Πασατέμπος (pasatempo.wordpress.com) για τη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Υπάρχουν πολλά ακόμα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Μεταξύ αυτών, ποιοι ήταν οι λογοκριτές, τι  ζητούσε η Χούντα από τους δημοσιογράφους, οι πιέσεις στην ΕΣΗΕΑ για διαγραφές, ποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι αντέδρασαν πρώτοι και τι ακολούθησε. Αποσπάσματα εφημερίδων, σκίτσα της εποχής, σκαναρισμένα δημοσιεύματα και πολλά άλλα.
Δείτε εδώ ολόκληρο το θέμα και την εικονογράφησή του

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις