Νέα έρευνα για κορονοϊό: Επιβιώνει στον αέρα ακόμα και σε άλλα δωμάτια

Photo: pixabay

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως για τον κορονοϊό με νέα μελέτη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η New York Post. Είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός επιβιώνει στον αέρα, αυτό που πλέον έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με την νέα μελέτη, είναι ότι ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα και σε άλλα δωμάτια εκτός από το δωμάτιο του ασθενή.

Η New York Post αναφέρει πως οι επιστήμονες εντόπισαν τον κορονοϊό να επιβιώνει στον αέρα, ακόμη κι όταν οι ασθενείς πλέον δεν βρίσκονταν στο δωμάτιο. Η μελέτη έγινε σε δωμάτια και διαδρόμους στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, όπου διεγνωσμένοι φορείς του ιού είχαν τεθεί σε καραντίνα.

Μάλιστα, ο ερευνητής John Lowe τονίζει ότι «επίσης ταυτοποιήσαμε με δειγματοληψίες ότι είχαν ανιχνευθεί γονίδια του ιού στον αέρα, γεγονός που μας επιβεβαίωσε την αξία να θέσουμε σε προτεραιότητα την αναπνευστική προστασία όταν είναι δυνατόν και τα περιβάλλοντα αρνητικής πίεσης ώστε να παρέχουμε άμεση ιατρική φροντίδα σε αυτά τα άτομα».

Επιπλέον, στην μελέτη ελήφθησαν δείγματα αέρα από 11 δωμάτια του νοσοκομείου και εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης του ιού. Ακόμη, δείγματα από τους διαδρόμους έξω από τα δωμάτια όπου οι υπάλληλοι του νοσοκομείου μπαινόβγαιναν ήταν θετικά. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη δεν αξιολογεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα, αλλά ενισχύεται η ανάγκη για προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό του νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι να υπάρξουν περισσότερο θετικά συμπεράσματα για το θέμα.

«Ανάλογες μελέτες χρειάζονται ώστε να καταλάβουμε ποιες είναι οι αναγκαίες προφυλάξεις για τους εργαζόμενους στην υγεία, τους διασώστες και άλλους που φροντίζουν τους ασθενείς και είναι χρήσιμοι στη μάχη κατά της πανδημίας» είπε ο Joshua Santarpia, καθηγητής Παθολογίας και Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. «Αυτή η διαρκής δουλειά θα συνεχιστεί για να βελτιώσουμε την κατανόηση της μετάδοσης του ιού και να βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθεί η ασφάλεια κατά τη φροντίδα των ασθενών από κορονοϊό» υπογράμμισε επίσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην άποψη ότι ο νέος κορονοϊός πρωτίστως μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, δηλαδή με σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα.

Διαβάστε επίσης

Καθηγήτρια του ΜΙΤ προειδοποιεί: Ο κορονοϊός μπορεί να «ταξιδέψει» έως και οκτώ μέτρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέα σκληρότερα μέτρα περιορισμού για ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις