Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάϊμερ: 200.000 πάσχοντες στην Ελλάδα – «Πρέπει να προσαρμοστούμε στον κόσμο τους»

Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάϊμερ: 200.000 πάσχοντες στην Ελλάδα –  «Πρέπει να προσαρμοστούμε στον κόσμο τους»

Για τους δικούς τους ανθρώπους που βλέπουν να χάνουν το «νήμα» με τη μνήμη και τη ζωή τους μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» συγγενείς ασθενών με Αλτσχάϊμερ , αλλά και ειδικοί. Αφορμή υπήρξε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάϊμερ.

Η νευρολόγος και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Παναγιώτα Σακκά, μίλησε για πανδημία. Είπε ότι στη χώρα μας νοσούν αυτή τη στιγμή περί τα 200.000 άτομα, ενώ σε όλο τον κόσμο γύρω στα 50 εκατομμύρια. Προέβλεψε δε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ καθώς θα αυξηθούν και οι ηλικιωμένοι. Κάλεσε τους συγγενείς των ασθενών να ζητήσουν βοήθεια από τα κέντρα για το Αλτσχάϊμερ, ενώ ενημέρωσε ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακό φροντιστήριο που προσφέρει αρωγή και ενημέρωση σε όσους αναζητούν βοήθεια για τη νόσο αυτή.

Συγκλονιστική ήταν και η εξομολόγηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Τάκη ο οποίος «έχασε» τον περασμένο Φεβρουάριο τη μητέρα του μετά από δέκα χρόνια «μάχης» με το Αλτσχάϊμερ. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει να είναι φροντιστής, συνεχίζει δηλαδή να  προσφέρει τη  βοήθεια του σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς όπως λέει «κανείς δεν γνωρίζει εάν η ασθένεια χτυπήσει και τη δική του πόρτα».

Ο Δημήτρης Τάκης εξήγησε ότι ο φροντιστής σηκώνει ένα μεγάλο φορτίο, διότι ο ασθενής με Αλτσχάϊμερ είναι απολύτως εξαρτημένος από τους ανθρώπους που έχει γύρω του.

«Οι φροντιστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν – και αυτό είναι μια προσωπική μάχη- ότι ο δικός τους άνθρωπος που γνώριζαν μέχρι χθες, δεν θα είναι πλέον ο ίδιος» είπε και πρόσθεσε «μπορεί να ακούγεται άγριο, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό για τους ίδιους, αλλά και για τους ασθενείς».

«Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις τόσο πιο γρήγορα θα βοηθήσεις τον εαυτό σου και τον άνθρωπο σου» διευκρίνισε και υπογράμμισε ότι είναι άσκοπο να προσπαθήσει κανείς να εξηγήσει πράγματα που ένας ασθενής με Αλτσχάϊμερ δεν μπορεί να καταλάβει όχι διότι δεν θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί. «Εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στον κόσμο του ασθενή με Αλτσχάϊμερ και όχι εκείνος στον δικό μας» ανέφερε.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις