Μακροχρόνιες οι επιπτώσεις στην υγεία όσον νόσησαν από Covid-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Μακροχρόνιες οι επιπτώσεις στην υγεία όσον νόσησαν από Covid-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Ακόμα και νέοι που πέρασαν την Covid-19 ελαφριά, μπορεί να ταλαιπωρούνται για καιρό από μακροχρόνια προβλήματα υγείας εξαιτίας της λοίμωξης, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Για την έρευνα που διεξάχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελετήθηκαν 201 ασθενείς με μέση ηλικία τα 44 έτη (το 70% γυναίκες και το 30% ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό), οι οποίοι είχαν νοσήσει από την Covid-19. Το 90% των δειγμάτων δεν είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ενώ μόνο το 18% είχε νοσήσει τόσο βαριά ώστε να χρειαστεί νοσηλεία.

Από τα άτομα που μελετήθηκαν, το 98% συνέχισε να εμφανίζει κόπωση, ακόμα και τέσσερις μήνες μετά την ίαση της λοίμωξης από την Covid-19 , το 92% καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, το 88% μυϊκούς πόνους, το 87% δύσπνοια, το 83% πονοκεφάλους και το 73% γαστρεντερικά προβλήματα ενώ το 42% παρουσίαζε τουλάχιστον 10 συμπτώματα.

Το 66% των ατόμων της έρευνας παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα σε τουλάχιστον ένα όργανο τους ενώ το 25% είχαν προβλήματα σε περισσότερα από ένα όργανα.

Οι εξετάσεις με μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν:

  • ήπιες βλάβες πνευμόνων στο 33% των ασθενών
  • στην καρδιά στο 32%
  • στο πάγκρεας στο 17%
  • στα νεφρά στο 12%
  • στο ήπαρ στο 10%
  • στη σπλήνα στο 6%

Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα προκλήθηκαν μόνο από τον κορονοϊό, όμως αναδεικνύεται η ανάγκη να παρακολουθούνται ακόμη και οι χαμηλού κινδύνου ασθενείς της Covid-19 σε βάθος χρόνου μετά την ανάρρωση τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις