Πάτρα: Κάθε 10 λεπτά και νέος μετασεισμός, τι λέει ο Τσελέντης για τα ρήγματα της περιοχής

INTIME

Πάνω από 120 σεισμοί σε λιγότερο από 20 ώρες έχουν σημειωθεί στα στενά του Πατραϊκού κόλπου ανάμεσα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Σχεδόν κάθε 10′ λεπτά της ώρας σημειώνεται και νέα δόνηση η οποία γίνεται αισθητή στην Πάτρα. Τι λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης για την μετασεισμική ακολουθία που ανησυχεί τους κατοίκους. 

Μετά την ισχυρή δόνηση των 4,8 Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/1, η σεισμική δραστηριότητα δεν σταματά. Είναι χαρακτηριστικό πως σε λιγότερο από 20 ώρες έχουν γίνει 123 σεισμοί με μεγέθη που ξεκινούν από 2 Ρίχτερ και φθάνουν μέχρι 4,2 R.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σημείωσε μιλώντας στο tempo24 ο πως η μετασεισμική ακολουθία που συνεχίζεται είναι κάτι φυσιολογικό. Επισήμανε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ρήγματα που δεν δίνουν μεγάλα μεγέθη, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανησυχία μεταξύ των σεισμολόγων.

Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως τα ρήγματα βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα (σ.σ. Πάτρα, Ναύπακτος), και όπως είναι λογικό αυτό αναστατώνει τους κατοίκους.

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι

Ο πρώτος, από τους συνολικά τρεις ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν ανοιχτά του Αιγίου, ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ – σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου – έγινε αισθητός στις 00:09, είχε επίκεντρο περιοχή 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αιγίου και είχε εστιακό βάθος 4 χιλιόμετρα.

Είκοσι λεπτά αργότερα, στις 00:29 σημειώθηκε σεισμός της τάξης των 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, που είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο περιοχή 14 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αιγίου.

Στις 00:56 σημειώθηκε ακόμη μία σεισμική δόνηση, 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 15 χιλιόμετρα μακριά από την ίδια περιοχή. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σε συνέχεια αυτών υπήρξαν κι άλλες μικρότερες δονήσεις, που προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Υλικές ζημιές

Παράλληλα, καταγράφονται και ορισμένες υλικές ζημιές από τις δονήσεις. Σύμφωνα με το nafpaktianews.gr, έπεσε μία μάντρα στο Μοναστηράκι Δωρίδας, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής βγήκαν στους δρόμους ώστε να εντοπίσουν κι άλλο τυχόν προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς πάντως να κλείσει ο δρόμος.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις