Στη Βουλή επέστρεψαν οι εξαιρέσεις στην κατανομή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Στη Βουλή επέστρεψαν οι εξαιρέσεις στην κατανομή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Βραχύβια επιβεβαιώθηκε πως ήταν η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback, η οποία ψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή κατατέθηκε η επαναφορά της ρύθμισης με την οποία τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις γενοσήμων και off patent φαρμάκων από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), η οποία ψηφίστηκε, όπως φάνηκε εκ παραδρομής, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Την αποκατάσταση της διάταξης είχε ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Υγείας με επιστολή στους εκπροσώπους του κλάδο, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες των φαρμακευτικών εταιρειών για διατήρηση της απόσυρσης της.

Όπως είχε γράψει το News4Health, στην επιστολή ο κ. Κικίλιας είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για λάθος, που έγινε εκ παραδρομής, αποτέλεσμα του βαρύτατου φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού για τις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Έτσι, με το 2ο άρθρο στο Σχέδιο Νόμου που κυρώνει συμβάσεις δωρεών προς το ΕΣΥ επανέρχεται σε ισχύ η ρύθμιση για τον συνυπολογισμό, από 1η .7.2020, στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent φάρμακα), εξαιρουμένης της υπαγωγής τους στη συγκριτική κατανάλωση σε συνδυασμό με το μερίδιο αγοράς τους.

Η διάταξη προβλέπει την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων από 1.7.2020 από τον συνυπολογισμό του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όπως σημειώνεται, λοιπόν, «από 1ης.7.2020 αποκλειστικά και μόνο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, η δαπάνη των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των φαρμάκων για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent φάρμακα) οι επιμέρους κατηγορίες των οποίων εξειδικεύονται με την υπουργική απόφαση του εβδόμου εδαφίου, συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά εξαιρείται από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ως προς την παράμετρο iv) όπως αυτή ορίζεται κατωτέρω. Το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είτε από τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων είτε από ευρωπαϊκούς πόρους».

Ήταν μία σύντομη αναφορά στο άρθρο 61 του νόμου 4764/2020 του Υπουργείου Υγείας, που έθεσε εκτός ισχύος το σημείο εκείνο διάταξης που προέβλεπε την εξαίρεση των γενοσήμων και των off patent (φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους) από τον υπολογισμό του μεριδίου της ανάπτυξης κατά τον επιμερισμό του clawback. Αυτή την κίνηση έκαναν δεκττή με ικανοποίηση φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μικρής διάρκειας.

Διαβάστε στο news4health.gr αναλυτικά για τις εξαιρέσεις στην κατανομή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις