Πολλαπλούν μυέλωμα: Πώς γίνεται η διάγνωση, οι επιπλοκές και τα «σημάδια» πριν τη δημιουργία της νόσου

wikimedia commons, news4health

Η νόσος πολλαπλούν μυέλωμα κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πώς γίνεται η διάγνωση και ότι σήμερα οι θεραπείες που υπάρχουν, μπορούν να μετατρέψουν τη νόσο από δυνητικά θανατηφόρα σε μια «χρόνια νόσο» με μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

Η αιματολόγος στον Άγιο Σάββα και σύμβουλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Αναστασία Σιώνη μιλώντας στο news4health.gr για το πολλαπλούν μυέλωμα θέλησε να τονίσει ότι «Οι θεραπευτικές στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής είναι πολλές και σήμερα υπάρχουν εκείνα τα φάρμακα που βοηθούν σημαντικά την υγεία του ασθενή μετατρέποντάς το πολλαπλούν μυέλωμα σε χρόνια νόσο» στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

«Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια που μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο με μεγάλο προσδόκιμο ζωής» δήλωσε η Αναστασία Σιώνη, αιματολόγος στον Άγιο Σάββα στο news4health.gr

Το πολλαπλούν μυέλωμα πρόκειται δηλαδή για μια νεοπλασματική νόσο, μια αιματολογική διαταραχή. «Πρόκειται για υπέρμετρη αύξηση των πλασματοκυττάρων στο αίμα. Η νόσος εκδηλώνεται αφού αυτά τα κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό μας έτσι και αλλιώς αυξάνονται αδιακρίτως χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ερέθισμα και μεταμορφώνονται σε επιθετικά» εξήγησε στο news4health.gr η ειδική αιμοτολόγος Αναστασία Σιώνη.

Όπως περιέγραψε η ίδια : «Η νόσος εκδηλώνεται όταν τα πλασματοκύτταρα που εδράζονται στον μυελό των οστών αυξάνονται αδιακρίτως και πολλαπλασιάζονται παράγοντας μια ανοσοσφαιρίνη που χαρακτηρίζεται ως παραπρωτεϊνη».

Η διάγνωση γίνεται συνήθως βιοχημικά και μπορεί να είναι και τυχαία. Η ηλεκτροφόρηση των πρωτεϊνών του ορού είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος μέτρησης η οποία μπορεί να δείξει τι συμβαίνει. Αρκετοί ασθενείς κάνουν εξετάσεις για αναιμία ή για κάποια νεφρική δυσλειτουργία και ανακαλύπτουν τη νόσο.

Επίσης, αρκετοί απευθύνονται σε ορθοπεδικό μετά από κάταγμα σε οστό. Η οστεόλυση, η «τρυπούλα» στο οστό όπως εξήγησε η αιματολόγος μπορεί να γίνει αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα, και άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως ο ρευματολόγος ή ο ενδοκρινολόγος μπορούν να εντοπίσουν τι συμβαίνει από την ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων ορού.

«Το ιστορικό του ασθενούς αποκαλύπτει το νόσημά του. Το πιο σημαντικό είναι να ακούμε τους ασθενείς μας, τον πόνο τους, τα παράπονά του γιατί έτσι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι τους συμβαίνει» είπε η κ. Σιώνη.

Όπως είπε: «Συνήθως όταν τα πλασματοκύτταρα στο μυελό των οστών είναι πάνω από 10% είναι ένδειξη διαταραχής και ο έμπειρος αιματολόγος μπορεί να το διακρίνει» Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις που μπορεί να «παρουσιάσουν» ότι κάτι πάει «στραβά» πριν την δημιουργία της νόσου. Οι πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες και η παρουσία παραπρωτεϊνης είναι τα «σημάδια» που μπορεί να δείξουν τι συμβαίνει όπως είπε η αιματολόγος.

Θεραπείες - Προσδόκιμο ζωής - Υποτροπή και Επιπλοκές

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις