Παρενέργειες long covid: Ακόμα και η ήπια νόσηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προσοχής και μνήμης

Παρενέργειες long covid: Ακόμα και η ήπια νόσηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προσοχής και μνήμης

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό και την long covid υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τις επιπτώσεις από τη νόσηση, ακόμα κι αν είναι ήπια

Τα άτομα με ήπια λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό που δεν έχουν συμπτώματα COVID μακράς διάρκειας, μπορεί να έχουν προβλήματα προσοχής και μνήμης έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στη νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν νοσήσει από τον κοροναϊό στο παρελθόν, συμπλήρωσαν κάποιες ασκήσεις, ώστε οι ερευνητές να ελέγξουν τη μνήμη και τη γνωστική τους ικανότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν αρκετά να ανακαλέσουν προσωπικές εμπειρίες έως και έξι μήνες μετά τη μόλυνση. Είχε επίσης μειωθεί η ικανότητά τους να διατηρούν την προσοχή τους με την πάροδο του χρόνου έως και εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

«Αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες δεν είχαν συμπτώματα κατά τη στιγμή της εξέτασης, παρουσίαζαν προβλήματα προσοχής και μνήμης», δήλωσε η Δρ. Σίτζια Ζάο από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, οι ερευνητές δήλωσαν ότι με την πάροδο του χρόνου, η επεισοδιακή μνήμη και η προσοχή επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό μετά από έξι και εννέα μήνες, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης καλές επιδόσεις σε τεστ άλλων γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και του σχεδιασμού.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις