Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για να τρώτε συχνά παντζάρια

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για να τρώτε συχνά παντζάρια

Υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξετε να καταναλώσετε παντζάρια. Κάνουν καλό στην καρδιά, το μυαλό και τους μυς και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, χυμούς, σούπες και πολλές ακόμη συνταγές.

Θα τα βρείτε στο μανάβικο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ μπορείτε να τα καταναλώνετε και συσκευασμένα προ βρασμένα παντζάρια για λόγους ευκολίας, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Tα παντζάρια αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας για αρκετούς λόγους. Πέντε από τους πιο σημαντικούς είναι οι εξής:

#1 Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης. Αρκούν 250 ml χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

#2 Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας

Τα νιτρικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς. Ως αποτέλεσμα έχετε μεγαλύτερες αντοχές και μπορείτε να γυμνάζεστε για περισσότερο χρόνο. Ισπανική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι αθλητές που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν περισσότερες αντοχές.

#3 Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Εκτός της μεταφοράς οξυγόνου στους μυς, τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση.

#4 Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Τα παντζάρια βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο προλαμβάνουν την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.

+1: Έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών

Tα αντιοξειδωτικά που έχουν εξοντώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βηταλαΐνες των παντζαριών είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από τη βιταμίνη C και ορισμένες ανθοκυανίνες.

Απόδοση από prevention.com

#ΥΓΕΙΑ #ΛΑΧΑΝΙΚΑ #ΚΑΡΔΙΑ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις