Εθισμός: Η ακατανίκητη ανάγκη να κάνεις κάτι που γνωρίζεις ότι σου κάνει κακό αλλά αποδέχεσαι ότι εξαρτάσαι από αυτό! Αλκοόλ, κάπνισμα, υπερβολικό φαγητό, ναρκωτικές ουσίες, αναλγητικά φάρμακα, τζόγος είναι μερικά από τα πιο γνωστά που όταν δημιουργήσουν εξάρτηση στον εγκέφαλο, ...εκδιώχνουν τη λογική και πλήττουν το συναίσθημα!
Τις προσωπικές τους διαδρομές μέσα από τη σχέση τους με τις καταχρήσεις μοιράστηκαν ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας κ. Θοδωρής Αθερίδης, ο χημικός – οινολόγος κ. Γιάννης Μπουτάρης, και η Inspirational coach Καθαρή Ζωή, κα. Μαρία – Ελένη- Ζωή Αίθρα Λυκουρέζου στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου για τη μείωση της βλάβης από εθιστικές συνήθειες «ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ».
Γιάννης Μπουτάρης: Είμαι καθαρός από το 1981
«Στην τελευταία φάση του αλκοολισμού πήγαινα σε μπαρ με πελατεία αλκοολικούς όπως εγώ. Ήταν η ανάγκη μου να ξεφύγω και η ανάγκη να είμαι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον με όμοιούς μου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης μιλώντας για την ζωή του με τους εθισμούς.
«Όταν θες να πιεις κάθε μέρα έχεις πρόβλημα και ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να πεις δε θέλω να είμαι άλλο έτσι» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως το αλκοόλ σε κάνει να θες να φύγεις από μία πραγματικότητα που δε θες να ζεις. Και εκεί, όπως είπε, εδράζεται η ουσία του εθισμού.
«Είμαι καθαρός από το 1981» σημείωσε τονίζοντας, ωστόσο, πως ένας αλκοολικός δεν αναφέρεται ποτέ στον εαυτό του ως πρώην αλκοολικό. «Ένας αλκοολικός δεν λέει ήμουν, λέει είμαι. Δεν είναι αρρώστια που περνάει με χάπια, είναι μια κατάσταση που σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή» τόνισε. Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης στόχος είναι να κερδίζει κανείς την κάθε μέρα.
Θοδωρής Αθερίδης: Όταν πήγα στους ΑΑ ήμουν σίγουρος ότι δε θα το κόψω
«Το κόβεις όταν ξεπεράσεις τα όρια σου και φοβηθείς, όταν νιώσεις ότι πιάνεις πάτο. Και αυτό είναι κάτι που διαφέρει για κάθε άνθρωπο» σημείωσε ο κ. Αθερίδης αναφέροντας πως ο εθισμός του στο αλκοόλ ξεκίνησε στην εφηβεία του ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού που βίωνε.
«Το να σταματήσει κανείς είναι κάτι που το αποφασίζει μόνος του μόλις παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα» ανέφερε τονίζοντας τη συμβολή της συμμετοχής του στο πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών στην προσπάθεια αυτή.
«Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε και άλλα σημεία αναφοράς, πέραν από τον εαυτό μας. Στους ΑΑ λένε ότι αυτό μπορεί να είναι ο Θεός, όπως τον ορίζει ο καθένας από εμάς» ανέφερε φέρνοντας ως παράδειγμα την αναλογία ενός φάρου για ένα καράβι που ταξιδεύει τη νύχτα.
«Βλέποντάς τον ξέρεις αν προχωράς ή απομακρύνεσαι. Αλλιώς μπορεί απλώς να κάνεις κύκλους γύρω από τον εαυτό σου» τόνισε. «Όταν πήγα στους ΑΑ ήμουν σίγουρος ότι δε θα το κόψω, μέρα με την ημέρα, όμως, απομακρύνθηκα» υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη του να θυμάται κανείς πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο επίτευγμα. «Είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι και να έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Για να αυτοκαταστραφείς έχεις δύναμη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις τη φορά της δύναμης» κατέληξε ο κ. Αθερίδης.
Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου: Έκανα καθημερινά χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών
«Έκανα καθημερινά χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, έφτασα στο σημείο να παίρνω χάπια για να κοιμηθώ. Είδα ότι έπιασα πάτο όταν άρχισα να κάνω χρήση και μόνη μου και όχι μόνο στο πλαίσιο του κοινωνικού κύκλου που βρισκόμουν» ανέφερε η κα. Μαρία – Ελένη- Ζωή Αίθρα Λυκουρέζου. Όπως είπε, στα 25 της χρόνια αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της και τον εαυτό της και να δουλέψει προς μία ολιστική αντιμετώπιση της ζωής.
«Πιστεύω ότι τη δύναμη την έχουμε μέσα μας. Για να φτάσεις στο τέρμα έχεις τη δύναμη να γυρίσεις και πίσω» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη της ενδυνάμωσης μέσα από την δραστηριοποίηση και την άσκηση. Ερωτώμενη για το πώς μπορεί να έρθει η αλλαγή αυτή η κα. Αίθρα Λυκουρέζου τόνισε πως «πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να πάρει την απόφαση να κάνει την αλλαγή, αν τον πιέσεις θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Πρέπει να το θέλει ο ίδιος» και κατέληξε λέγοντας πως «σκοπός μου πλέον είναι να βοηθήσω τον κόσμο που το θέλει να βρει τα δικά του εργαλεία και να ενδυναμωθεί».
Πώς να βοηθήσουν οι εργοδότες τους εργαζόμενους
Το προφίλ των εργαζομένων που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να στηριχτούν από τη διοίκηση των εταιρειών περιέγραψαν ο Θανάσης Αποστολόπουλος, ψυχίατρος και γνωσιακός- συμπεριφορικός ψυχοθεραπευτής και ο Νικόλαος Παπαστεργίου, κλινικός ψυχολόγος σε συζήτηση με τίτλο «Πρόληψη και διαχείριση εθιστικών συμπεριφορών στο εργασιακό περιβάλλον».
Στους εργασιακούς χώρους οι πιο συχνές εξαρτήσεις αφορούν σε ουσίες και τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται κυρίως για άτομα 25-65 ετών, κυρίως άντρες, με καλό μορφωτικό επίπεδο (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) με εξάρτηση από μία ουσία που κυρίως ξεκινάνε την χρήση στις αρχές της ενήλικης ζωής.
Οι τρόποι για να διακρίνει κάποιος την εξάρτηση ενός εργαζόμενου είναι όταν παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά, δυσκολία του εργαζόμενου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς, αναβολή υποχρεώσεων και όταν ένας εργαζόμενος μπορεί να ζητάει δανεικά από συναδέλφους (σε περιπτώσεις εξάρτησης από τζόγο).
Ο Α. Αποστολόπουλος τόνισε πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση της κάνναβης, αφού το 95% των χρηστών έχουν ξεκινήσει από κάνναβη σε μικρή ηλικία και υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους.
Για το πόσο δύσκολο είναι ο εργαζόμενος να αντιμετωπίσει και να απαλλαχθεί από το στίγμα μίλησε ο Ν. Παπαστεργίου αναφέροντας ότι ο εργαζόμενος «νιώθει δακτυλοδεικτούμενος, νιώθει ότι παλεύει μόνος του, ενώ τον παρακολουθούν οι προϊστάμενοι και η διοίκηση".
Προκειμένου να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους στην προσπάθεια απεξάρτησης, οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν: Ξεκάθαρη και απλή πολιτική, προσβάσιμη σε όλους, πρόγραμμα ενημέρωσης του προσωπικού, προγράμματα βοήθειας των εργαζομένων και των οικογενειών τους και να μην καταφεύγουν σε τιμωρητικές πρακτικές.
Πλατφόρμες και τζόγος
Σύμφωνα με τη Γεωργία Χαλούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, στόχος της Επιτροπής είναι να προστατέψει αυτούς που παίζουν και κυρίως τη νεολαία, να δώσει άδεια στις νόμιμες επιχειρήσεις, ώστε οι χρήστες να παίζουν σε νόμιμο καθεστώς και να μην καταφεύγουν στην παράνομη αγορά. «Υπάρχει πάθος για τον τζόγο, είναι αδύνατον να τον κόψεις τελείως ή να τον απαγορεύσεις, μπορείς όμως να τον ελέγξεις» σημείωσε η κυρία Χαλούλου.
Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αδειοδοτήσει 18 εταιρείες και ελέγχει το περιεχόμενο των διαφημίσεων, το πώς θα γίνει όμως η διευθέτηση της διαφήμισης είναι θέμα επιλογών. Γνωστοποίησε επίσης ότι η επιτροπή εξετάζει τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για το gaming και την επίπτωσή του στους νέους.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Cure of Mind, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των μέτρων προστασίας, επισήμανε πως ο ψηφιακός τζόγος αποτελεί γνωστό εθισμό.
«Οι πλατφόρμες δημιουργούν αλγόριθμους που εξατομικεύουν την εμπειρία και στοχεύουν στα τρωτά σημεία του παίκτη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για εξάρτηση από τον τζόγο» υποστήριξε ο κ. Παπαδημητριάδης. Έκανε λόγο για πιθανή διαταραχή της ψυχικής υγείας που εν τέλει καταργεί την ικανότητα του αυτοπεριορισμού στο άτομο.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.