ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση από Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε B- από CCC

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με θετική προοπτική (outlook).

O οίκος προβλέπει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να υπάρξει αστάθεια αλλά και περαιτέρω μέτρα για το χρέος ενώ εκτιμά πως το πολιτικό σκηνικό θα είναι πιο σταθερό.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση οφείλεται στους εξής λόγους:

Κατά 0,08% υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,08% και διαμορφώνεται στα 1,1762 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 129,303 γεν, στο 0,9122 με τη στερλίνα και στο 1,1366 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,13% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 109,945 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,2892 δολάρια.

«Δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Ε.Ε. από το 2013», λέει ο Ντομπρόβσκις

  • Απάντηση του Ντομπρόβσκις στον Δημήτρη Παπαδημούλη
  • Πολλές δράσεις έχουν αναληφθεί από αυτή την Επιτροπή για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη

Στο 0,6% ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο

Στο 0,6% διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση που είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σηματοδοτεί μια μικρή επιτάχυνση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,5%.

Deutsche Welle: Προβληματισμός μεγάλων επενδυτών για το κατά πόσο έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση

Οι ευρείες ρυθμιστικές παρεμβάσεις μετά την οικονομική κρίση του 2007 που ξεκίνησε στις ΗΠΑ δεν έλυσαν τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δέκα χρόνια μετά είμαστε ασφαλείς έναντι νέων κρίσεων ή μήπως όχι;

Αυτό αναρωτιέται σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα ότι το ξέσπασμα μια νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης ευρείας κλίμακας όπως εκείνης του 2007-2008 είναι απίθανο να συμβεί «στη διάρκεια της ζωής μας».

Υποχωρεί το ευρώ καθώς ο Ντράγκι δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ, υποχωρώντας πρόσκαιρα κάτω από το 1,17 δολάριο, καθώς πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στο συνέδριο Τζάκσον Χολ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για να σηματοδοτήσει αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας.

Πορτογαλία: Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ μια δεκαετία χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και στις επενδύσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σε 3.053 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.322 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.053 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ.

Παπαδημητρίου: Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την οικονομία

Την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» για τη χώρα υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας σχετικά ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι».

Η MIG κυρίαρχος και στη θάλασσα – Η μεγάλη εξαγορά (pdf)

Ένα στρατηγικό deal ήρθε να ταράξει αυγουστιάτικα τις θαλάσσες.

Η ATTICA (Blue Star Ferries) αποφάσισε να εξαγοράσει με την Τράπεζα Πειραιώς και τους και άλλους μετόχους μειοψηφίας συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρίας Hellenic Seaways, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,30%, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group.

Δεν θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ, λέει η ΑΑΔΕ

«Άτυπες» οδηγίες έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ σε καμία περίπτωση, είτε βρίσκονται στα χέρια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είτε στα χέρια τρίτων.

Και αυτό, παρότι αυτά προβλέπονται και ισχύουν με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υποβλήθηκαν οριστικά 15 αιτήσεις επιχειρήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Πεντακόσιες δεκαεπτά επιχειρηματίες έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από την 1η ημέρα λειτουργίας της μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Έχουν κάνει login 4.698

-Έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια 517

-Έχουν ανεβάσει τουλάχιστον 1 αρχείο 354

-Έχουν υποβληθεί οριστικά 15 αιτήσεις εκ των οποίων:

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών με τη χρηματιστηριακή αγορά να ακολουθεί την πτωτική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων με αφορμή τη γεωπολιτική αστάθεια λόγω Κορέας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 823,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,23 %.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών

Τον επικαιροποιημένο οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων με χρηστικές πληροφορίες για φορολογικά θέματα, δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μεταξύ των σημείων που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες, είναι αυτά που αφορούν τις κατασχέσεις (τρέχοντα όρια ακατάσχετων ορίων για μισθούς- συντάξεις και τραπεζικές καταθέσεις κλπ) λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.

Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα ήπια κέρδη που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola HBC (+6,79%), στον απόηχο της ανακοίνωσης υψηλών κερδών στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σενάριο συμψηφισμού επιστροφών – εισφορών ΈΝΦΙΑ

  • Δεν προβλέπεται άμεσα νέα εντολή επιστροφής φόρων
  • Ορατό το ενδεχόμενο συμψηφισμών με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ

Φρένο στις επιστροφές φόρου βάζει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2017, σε περισσότερους από 569 χιλιάδες φορολογούμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό σημείωμα, δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου καθώς η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.

Πού βρίσκονται σήμερα οι κύριοι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης;

Πριν δέκα χρόνια ξέσπαγε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime, ένα γεγονός το οποίο απετέλεσε το προοίμιο για ό,τι δεκατρείς μήνες αργότερα, θα κορυφωνόταν στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε απότομη ύφεση στο βιομηχανικό κόσμο.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ήπια άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 833,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,38%.
Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 825,96 μονάδες (-0,54%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 42,86 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.090.910 μετοχές.

Στο «κυνήγι» για το 66% της ΔΕΣΦΑ η βελγική «Fluxys»

Στις προσπάθειες της βελγικής εταιρείας Fluxys να εξαγοράσει το 66% της ΔΕΣΦΑ, αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd, υπό τον τίτλο: «Η Flexys ρίχνεται στο κυνήγι για την εξαγορά της ελληνικής ΔΕΣΦΑ».

Από τον Σεπτέμβριο και σε 11 δόσεις οι επιπλέον εισφορές για 70.000 αυτοαπασχολούμενους

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα ειδοποιητήρια από τον ΟΑΕΕ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να καταβάλουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2017 εισφορές για τον κλάδο της επικούρησης και του εφάπαξ, πέραν των εισφορών υπέρ του ενιαίου Ταμείου ΕΦΚΑ.

«Στα κόκκινα» οι διεθνείς αγορές – Νευρικότητα μετά την κλιμάκωση με Βόρεια Κορέα

Η προειδοποίηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «πυρ και οργή» και η απειλή της Πιονγκγιανγκ για πιθανά αντίποινα έστρεφε σήμερα τους επενδυτές προς την ασφάλεια του γεν, του ελβετικού φράγκου, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων.

Αμερικανικά εύσημα για την ελληνική έξοδο στις αγορές κατά τη συνάντηση Φλαμπουράρη – Πάιατ

Θετικό πρόσημο στις ελληνικές προσπάθειες στο χώρο της οικονομίας βάζει ο αμερικανικός παράγων, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με τον Τζέφρι Πάιατ να υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις. Επιπλέον, η συζήτηση περιείχε θέματα, όπως η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και αυτό των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

Περαιτέρω μείωση του επιτοκίου για τα εξάμηνα ελληνικά γραμμάτια

Μειώθηκε περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, καθώς σε νέα δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,5% ή κατά 28 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιούλιο.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 831 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και 187,5 εκατ. ευρώ από μη δεσμευτικές προσφορές.

Άνοδο 1% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Άνοδο 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο.

Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των τιμών σε καύσιμα, τηλεφωνικές υπηρεσίες, τσιγάρα, καθώς και στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο προήλθε από:

Τις αυξήσεις των δεικτών:

Κατά 7,1% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τα κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίος – Έφτασαν τα 80,7 εκατ.

Στα 80,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου.

Η χωρίς προηγούμενο άνοδος μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξης του 548,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,564 ευρώ από 0,106 ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα τα κέρδη EBITDA, αυξήθηκαν κατά 54,5% στα 156,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε κατά 27,6% στα 811,4 εκατ. ευρώ.

«Καλπάζουν» οι ελληνικές εξαγωγές – Διευρύνεται το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές

  • Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι ελληνικές εξαγωγές
  • Σημειώνουν ραγδαία άνοδο

Με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν θετική έκπληξη την περίοδο οικονομικής στενότητας.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής που αναπτύσσουν στις ξένες αγορές εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την συρρικνούμενη ελληνική αγορά.

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 830 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 830,44 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,31%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 832,78 μονάδες (+0,66%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 62,919 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 45.029.783 μετοχές.

Μία ακόμη στρατηγική συνεργασία της τράπεζας Πειραιώς με τη Στέβια Ελλάς

Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Στόχος της συνεργασίας είναι η άμεση υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, καθώς και η ενίσχυση νέων καλλιεργειών για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά όπως είναι η στέβια.

Νέες ενισχύσεις στους ΟΤΑ για ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1.490.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για έργα αποκατάστασης ζημιών σε περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Νέο ρεκόρ, για ένατη συνεδρίαση, για τον δείκτη Dow Jones στη Γουόλ Στριτ

Νέο ρεκόρ, για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψε απόψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 22.118,42 μονάδες, αυξημένος κατά 25,61 μονάδες ή +0,12%.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 6.383,77 μονάδες, με κέρδη 32,21 μονάδων ή +0,51%.