ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Αρνητικοί σε «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων Μέρκελ – Σόιμπλε

 • «Πάγωμα» ελληνικών επιτοκίων μπορεί να στοιχίσει στους δανειστές 120 δισεκατομμύρια εκτιμά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
 • Αρνητικοί εμφανίζονται στο ενδεχόμενο Μέρκελ – Σόιμπλε  

Στο επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση.

Στουρνάρας: Έτοιμη η Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απηύθυνε προειδοποίηση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να την αναστρέψει.

Μεγάλη άνοδος και υψηλά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, με την αγορά να ποντάρει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Η αγορά διέσπασε ανοδικά και τα επίπεδα των 660 μονάδων, με μοχλό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ αυξημένος ήταν ο τζίρος.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 664,52 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,78%.

Ντράγκι: Καθήκον των ευρωπαϊκών οργάνων να ενισχύσουν τη νομιμότητά τους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε σήμερα τη δέσμευσή της για ανοιχτό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης έκθεσης για την κεντρική τράπεζα από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International EU (TI-EU).

Επισημαίνοντας ότι λογοδοτεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΚΤ διευκόλυνε το πρόγραμμα της TΙ- EU, προσκαλώντας τους ερευνητές της σε σειρά συναντήσεων με ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Δείτε το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ (εικόνες – video)

Στις 4 Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον μετά από 15 χρόνια κυκλοφορίας.

Θα υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος , όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί.

Σήμερα η πρώτη πληρωμή για τους δικαιούχους του ΚΕΑ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιστώνονται από το πρωί τα ποσά του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή και αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση εντός του Φεβρουαρίου.

Η πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ κατ’ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί με πίστωση όλου του ποσού και από τον επόμενο μήνα θα μοιραστεί εξίσου σε χρήματα και προπληρωμένη κάρτα αγορών.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων – Αναλυτικά οι αλλαγές

 • Αναστολή λειτουργίας καταστήματος σε περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου προβλέπει ο νέος κώδικας 
 • Από 1000 έως και 5 χιλιάδες ευρώ τα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις  

Πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για μη έκδοση αποδείξεων σε κατηγορίες επιχειρήσεων που θα προσδιοριστούν με αποφάσεις της.

Αιχμές Παπαδημητρίου για ΔΝΤ και εσφαλμένες μεταρρυθμίσεις

Νέα δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προσδώσει η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης, η οποία καταρτίζεται και θα είναι ικανή να εξισορροπήσει τις δυσλειτουργίες της αγοράς, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σε συνέδριο στη Βουλή με θέμα «κρίση, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη».

Άνοδος και σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η αγορά αισιοδοξεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, ο τζίρος όμως παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 646,57 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,72%.
Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων και κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 651,37 μονάδες (+2,47%).

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πάνω απο 1,3 δισ. ευρώ για 10 «έργα πνοής» στην Ελλάδα

 • Πάνω από 35 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ που επενδύονται στην Ελλάδα την περίοδο 2014–2020
 • Συνιστούν ισχυρή βάση για την επιστροφή στη διαρκή ευημερία λέει η αρμόδια επίτροπος 
 • 1,3 δισ. ευρώ η συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 

Κονδύλια από την πολιτική συνοχής, ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, θα επενδυθούν σε δέκα έργα ευρυ-ζωνικότητας, μεταφορών και περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Στα 750 εκατ. ευρώ η εκροή των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

 • Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -2,0%
 • Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,0% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα

Αισιοδοξία Κομισιόν για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως την 7η Απριλίου

 • Σύγκλιση προσδοκιών ελληνικής κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • «Να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», λέει ο Σχοινάς

«Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να υπάρξει έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου», ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης

 • Ο δανεισμός στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3%
 • Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού στις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε στο 2%

Ο τραπεζικός δανεισμός στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2010, αλλά ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε απροσδόκητα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το 25% των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών πηγαίνει σε φορολογικούς παραδείσους

Οι είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, με προτίμηση στο Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και την Ιρλανδία.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα της βρετανικής Oxfam η οποία επισημαίνει ότι οι τράπεζες σε αυτές τις περιοχές δηλώνουν «μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους».

Την Τρίτη η πρώτη δόση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

 • Πληρωμή του ΚΕΑ σε 142.087 δικαιούχους
 • Εξολοκλήρου σε χρήματα η πρώτη δόση 

Έως το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της πρώτης δόσης στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που υπέβαλλαν αίτηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας θα καταβληθεί ποσό 31.014.459 ευρώ σε 142.087 δικαιούχους.

Κάλεσμα Μίχαλου σε ομογενείς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ να επενδύσουν στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απηύθυνε κάλεσμα σε επιχειρηματίες της ομογένειας από τις ΗΠΑ, να στηρίξουν με επενδύσεις την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που δίνει μάχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο από την κρίση.

Στουρνάρας: Αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε

 • «Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας»

ΥΠΟΙΚ: Έωλη η κατηγορία για δημοσιονομική επιβάρυνση από το Αναπτυξιακό Σχέδιο

Έωλη, χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατηγορία ό,τι τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης θα προκαλέσουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες

Στην τελική του μορφή βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες που ρυθμίζει, εκ νέου, την αγορά. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η αναμόρφωση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη καθώς, πολύ συχνά πλέον, οι τράπεζες, αλλά και κάθε άλλοι προμηθευτές (εταιρείες τηλεπικοινωνιών κλπ) συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες για τα χρέη τους.

Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά

Αυτοαπασχολούμενος γιατρός, κάτοικος της Νότιας Ελλάδας σε μη αστική περιοχή, παντρεμένος με πολλά (τέσσερα και πλέον) παιδιά και με υψηλό εισόδημα είναι το μοντέλο του φορολογούμενου που παίρνει το «χρυσό μετάλλιο» στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη του οίκου Ernst & Young για το θέμα.

Οι Τουρκοκύπριοι γίνονται μέρα με τη μέρα φτωχότεροι

Απελπιστική είναι η οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων, των οποίων η πλειοψηφία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, «κάθε μέρα, αναγκάζονται να δανείζονται και πλέον δεν μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους».

Σύμφωνα με τον κ. Οζγιγίτ τα χρέη, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν ανέρχονται σε 255 εκ ΤΛ (63,75 εκατ. ευρώ).

ΥΠΟΙΚ: Κανένας κίνδυνος παραγραφής για τις λίστες καταθετών εξωτερικού

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι οι παρατάσεις που έχουν δοθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να παραγραφούν υποθέσεις φορολογούμενων που βρίσκονται στις λίστες καταθετών εξωτερικού, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί κινδύνου παραγραφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, πτώση που αποδίδεται στην αβεβαιότητα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 635,66 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 630,58 μονάδες (-1,50%).

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,135 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

 • Σε 7,985 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού 
 • Στα 434 εκατ. ευρώ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το  πλεόνασμα 

Πλεόνασμα 2,135 δισ. ευρώ εμφάνισε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι πλεονάσματος 2,853 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

«Η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει θετική επίπτωση στα έσοδα», τονίζει το ΥΠΟΙΚ

 • Καίριο πλήγμα στην παραοικονομία η χρήση ονομαστικοποιημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών
 •  Πρόκειται για  πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση πάταξης της φοροδιαφυγής λέει το ΥΠΟΙΚ

Τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη θετική επίπτωση που είχαν στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, επιδιώκει ο Κατάινεν

 • Δράσεις επιδιώκει η Κομισιόν για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις
 • Επιθυμούμε τη δημιουργία χρηματοδοτικής πλατφόρμας, λέει ο Κατάινεν  

Υπέρ της άμεσης σύστασης πλατφόρμας στην Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις τάχθηκε ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

ESM: Δημοσιονομικό περιθώριο μετά το 2018 για κάποια κοινωνικά μέτρα

O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Ρόλφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. «Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης.

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας όμως, έστω και με δυσκολία, τις αντοχές των επιπέδων πέριξ των 640 μονάδων και χωρίς να περιορίζει τις προσδοκίες του για την πορεία της αξιολόγησης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 640,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,07%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 44,69 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 68,3 εκατ. μετοχές.

«Επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», επαναλαμβάνει η Ντανιέλ Νουί

Σχετικά καλή και επαρκής είναι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος του Eποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί.