ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά έκλεισε στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 2,85%.

To παρασκήνιο του αδιεξόδου στο Eurogroup – Στο φως τα πρακτικά

Το αγεφύρωτο χάσμα και τις εντάσεις που επικράτησαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας αποκαλύπτει σήμερα ρεπορτάζ του euro2day.gr που φέρνει στο φως τα πρακτικά μιας κυριολεκτικά θυελλώδους συνεδρίασης.

Πρωταγωνιστές του αδιεξόδου οι Πάουλ Τόμσεν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με επιμονή συζητούσε μόνο στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Παρατείνεται έως το τέλος του έτους η προθεσμία υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δίνεται παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 στην προθεσμία ολοκλήρωσης του 50% των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου του 2017.

«Έχει φτάσει η ώρα της ανάπτυξης» τόνισε ο Κατρούγκαλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε από τη Χερσόνησο του Ηρακλείου ότι «ύστερα από επτά χρόνια καταστροφικής λιτότητας έχει φτάσει η ώρα της ανάπτυξης», σε χαιρετισμό του στο «Go In Crete» που οργανώνει η Eurobank, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με αγοραστές ελληνικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά.

Αυξημένα κατά 11% τα κέρδη της Πειραιώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017

Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων το πρώτο 3μηνο του 2017 αυξημένα κατά 11%, στα 258 εκ. ευρώ, έναντι 232 εκ. ευρώ το πρώτο 3μηνο του 2016, λόγω της αύξησης των συνολικών καθαρών εσόδων κατά 3% και της μείωσης κατά 4% των λειτουργικών εξόδων, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην Ελλάδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 245 εκ. ευρώ έναντι 216 εκ. ευρώ το πρώτο 3μηνο του 2016, σημειώνοντας άνοδο 13%.

Reuters: Mε πλεονάσματα πάνω από 3% επί 20 χρόνια η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ελάφρυνση

Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους στην περίπτωση που η Ευρωζώνη της επιβάλλει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3% του ΑΕΠ της για 20 χρόνια, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που δημοσιοποιεί σήμερα το Reuters.

Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 770 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 766,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,17%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,295 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 175.938.298 μετοχές.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1.726 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου

 •  Σε 14.558 εκατ. τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού
 • Μειωμένο το πρωτογενές πλεόνασμα από πέρυσι

Στα 1.726 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.906 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για 798 εκατ. ευρώ.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.300 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 827 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 43.989.884,06 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η καταβολή της πληρωμής μηνός Μαΐου 2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 195.584.

Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση, που υπογράφει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόχλου, σύμφωνα με την οποία η πίστωση του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2017 και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους στις 29 Μαΐου 2017.

Υπέρβαση στόχου κατά 22,23% στα φορολογικά έσοδα Απριλίου

 • Στα 4,041 δισ. ευρώ τα έσοδα, προ επιστροφών τον Απρίλιο
 • Στα 2,017 δισ. ευρώ οι εισπράξεις των ΔΟΥ

Υψηλότερα των στόχων του προϋπολογισμού κατά 22,23% κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα και τον Απρίλιο, ενώ συνεχίζεται η σημαντική υπέρβαση του στόχου για την αποπληρωμή των επιστροφών φόρου η οποία τον Απρίλιο ανήλθε σε 14,81%.

Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την διαμόρφωση της πορείας των εσόδων τον Απρίλιο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, (ΑΑΔΕ).

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από τον οίκο Moody΄s

 • Η  χρηματοοικονομική ισχύς της Κίνας θα διαβρωθεί εκτιμά η Moody΄s
 • Οι προβλέψεις βασίζονται σε ακατάλληλη μεθοδολογία, απαντά η χώρα

Ο οίκος Moody’s Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν  30 χρόνια, λέγοντας ότι αναμένει πως η  χρηματοοικονομική ισχύς θα διαβρωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη και το χρέος αυξάνεται.

Η  πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα, σε A1 από το Aa3.

«Πιο κοντά σε συμφωνία ΔΝΤ – Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα», γράφει η Handelsblatt

 • Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ταμείο έχει δείξει προθυμία να συμμετάσχει σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα
 • Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο να «αναπνεύσει»

Πιο κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Πιτσιόρλας: Με τη συμφωνία έχουμε 2 χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Νέος κύκλος σταθερότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ανοίγει με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις, βάσει των οποίων θα χαραχτεί η στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης για την Ελλάδα.

«Η συμπόρευση των δυνάμεων της γνώσης αναγκαία προϋπόθεση για ανάκαμψη», τόνισε ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην Εσπερίδα της Πρωτοβουλίας για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α), με θέμα: «ΑΕΙ, Έρευνα, Καινοτομία Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη», τόνισε ότι η συμπόρευση των δυνάμεων της γνώσης, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την εδραίωση συνθηκών ευημερίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τη διοικητική της ομάδα με 3 έμπειρα στελέχη

Την ενίσχυση της διοικητικής της ομάδας με τρία έμπειρα στελέχη, τον Θύμιο Κυριακόπουλο, τον Γεώργιο Κορμά και τον Γεώργιο Χριστόπουλο, τα οποία θα αναφέρονται στον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ για το Eurogroup: Δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός

Για «γενική ικανοποίηση» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν «η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin.

«Η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως τη δόση που χρειάζεται», διαβεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών

 • Βεβαιότητα ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ
 • Το ΔΝΤ θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Τη βεβαιότητα ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκφράζουν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.

Απλουστεύονται τα κριτήρια για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης δανείων

 • Αλλαγές για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης δανείων
 • Απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο 4,5 εκατομμυρίων ευρώ

Πιο ευέλικτα και πιο ελαστικά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, με Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η πράξη δημοσιεύτηκε ήδη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ικανοποιώντας προαπαιτούμενη δράση που είχε τεθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

«To πρόγραμμα της Ελλάδα θα επιτρέψει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική»

 • Ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος
 • Επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, αναφέρει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ντάισελμπλουμ: Έως το Eurogroup στις 15/6 θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συνολική συμφωνία

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σέλινγκ: Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό»

Ντάισελμπλουμ: Δόση και συμμετοχή του ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup.

Μοσκοβισί: Αισθάνομαι από όλους τους εμπλεκόμενους τη βούληση να επιτευχθεί συμφωνία (video)

Υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πριν από την άφιξή του στο Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

«Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε.

Σόιμπλε: Ελπίζω να φτάσουμε σε μια λύση

«Ελπίζω σήμερα να φθάσουμε σε μία λύση για τη β’ αξιολόγηση», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα, καθώς συνολικά έχουμε προοδεύσει αρκετά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και συνέχισε: «Μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της εκταμίευσης, παρότι απομένουν ορισμένες «τεχνικές εργασίες», οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας».

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες

 • «Φρένο» στην ανάπτυξη διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ
 • Επιταχύνονται οι ρυθμοί μόνο σε Γερμανία – Ιαπωνία

Επιβράδυνση καταγράφει ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυγμένων χωρών στο α’ τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΟΣΑ , η μέση αύξηση του ΑΕΠ στις 35 χώρες – μέλη διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι αύξησης 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Σημαντική μείωση εμφάνισε και η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στη Γαλλία. Αντίθετα, επιτάχυνση καταγράφει η ανάπτυξη σε Γερμανία και Ιαπωνία.

Την Πέμπτη η υπογραφή για έρευνες υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα

Την προσεχή Πέμπτη 25 Μαΐου θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών σε Βορειοδυτική Πελοπόννησο , Άρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάπτυξη πάνω από 2,1% εκτιμά για το 2017 ο υπ. Οικονομίας

 • Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η απομείωση, ελάφρυνση, η  διαγραφή χρέους, τονίζει ο Παπαδημητρίου
 • Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει

Έτοιμη να ξεπεράσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι η ελληνική οικονομία, εάν οι εταίροι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ώστε να προχωρήσει η ποσοτική χαλάρωση, να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξη του στο Κόκκινο ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.