Αναβρασμός από τους ρομά στη Λάρισα για την καραντίνα - Αγωνία στους δημάρχους, «δεν μπορούν να ελεγχθούν»

Αναβρασμός από τους ρομά στη Λάρισα για την καραντίνα - Αγωνία στους δημάρχους, «δεν μπορούν να ελεγχθούν»

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Λάρισα μετά τον εντοπισμό 20 θετικών στον κορονοϊό κρουσμάτων στον οικισμό «Νέας Σμύρνης» Λάρισας, ο οποίος έχει τεθεί σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας.

Τι συμβαίνει όμως σε ολόκληρη την περιοχή της Λάρισας η οποία έχει χιλιάδες Ρομά και οι οποίοι είναι γυρολόγοι από την φύση τους και την ίδια στιγμή αποτελούν μη καταγεγραμμένο πληθυσμό για το κράτος; Ο αναβρασμός που επικρατεί τόσο ανάμεσα στους Λαρισαίους όσο και στους Ρομά είναι αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλος.

Από τις 12.30 σήμερα το πρωί στην περιοχή των 5000 περίπου κατοίκων της Νέας Σμύρνης Λάρισας, εκεί όπου οι Ρομά φτάνουν τους 3500, βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτηρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού της κοινότητας. Πριν από λίγο μάλιστα έληξε κι η έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Στην αποκλεισμένη περιοχή, βρίσκεται και τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο ξεκίνησε μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού.

Πληροφορίες του Dikaiologitika.gr λένε πως στην κοινότητα των Ρομά επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός με την καραντίνα τόσο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ζουν σε τόσο ασφυχτικά περιοριστικό πλαίσιο αλλά και γιατί κατά την άποψη τους υπάρχει στιγματισμός από τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, o οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε πως ο ίδιος βρήκε έναν Ρομά στη λαϊκή αγορά και τον…. μάντρωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος είπε ακόμα πως οι Ρομά είναι ανυπάκουοι στα μέτρα ασφάλειας.

Θυμωμένοι πάντως εμφανίζονται και οι Λαρισαίοι, σύμφωνα με τους οποίου οι Ρομά κινούνται μέσα και έξω από τους οικισμούς ανεξέλεγκτα και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

roma4

Την ίδια στιγμή το ότι η Ρομά πουλάνε ζαρζαβατικά στις λαϊκές είναι κάτι γνωστό τόσο στον δήμο όσο και στους κατοίκους που επισκέπτονται τις λαϊκές. Άρα πολλοί πολλοί αναρωτιούνται πόσο σωστό ήταν να λειτουργούν αυτές οι αγορές; Σημειώνεται ότι αρκετά από τα θετικά κρούσματα στον καταυλισμό της Νέας Σμύρνης, είναι Ρομά που πωλούν το εμπόρευμά τους στις λαϊκές.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της έκτακτης σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι κλείνουν για την ώρα όλες οι λαϊκές αγορές σε ολόκληρη την Θεσσαλία, ενώ οι μεγάλοι οικισμοί με Ρομά σε όμορες περιοχές όπως ο Τύρναβος, τα Φάρσαλα και οι Σοφάδες θα μπουν σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και περιορισμών μετακίνησης. Άλλωστε, την καραντίνα στους οικισμούς των Ρομά ζητούν οι περισσότεροι δήμαρχοι της περιοχής.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο διπλανός Τύρναβος

Την ίδια στιγμή πολλή μεγάλη ανησυχία κι έντονος αναβρασμός επικρατεί και στον Τύρναβο που απέχει 17 χλμ από την «Νέα Σμύρνη» εκεί όπου διαμένουν 4.000 Ρομά -πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά στην Λάρισα-.

Όπως μας είπε ο δήμαρχος της περιοχής εκεί, Ιωάννης Κόκουρας: «Ο οικισμός των Ρομά εδώ μας φοβίζει πολύ. Αυτή τη στιγμή κρούσμα δεν έχουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι για να ληφθούν εξτρά μέτρα προστασίας ή δειγματοληψία πρέπει να υπάρχει εντολή από τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό που κάναμε εμείς πριν από λίγες ημέρες ήταν να ενημερώσουμε όλα τα μέλη της κοινότητας των Ρομά με την βοήθεια του διαμεσολαβητή τους για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να κάνουν. Μάλιστα την κοινότητα επισκέφτηκε για να τους μιλήσει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κος Χατζηχροστοδούλου από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

roma1

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, εργαζόμενοι του προγράμματος « Βοήθεια στο Σπίτι» μοιράζουν μάσκες και σαπούνια στους Ρομά της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται διαρκώς και όχι μόνο για να μεταβούν σε super market και τράπεζες αλλά κυρίως για δικές τους δουλειές. Γυρίζoυν όλες τις γύρω περιοχές και τα χωριά και πουλάνε την πραμάτεια τους, ακόμα και νομό αλλάζουν, δεν ελέγχονται».

Επίσης σύμφωνα με τον κο Κάκουρα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, περιπολικό του Δήμου κινείται πέριξ του οικισμού των Ρομά για να έχει μια καλή εικόνα κι έλεγχο της κατάστασης, το βράδυ όμως η επιτήρηση δυσκολεύει. Χθες το βράδυ μάλιστα σύμφωνα με τον κο Κούκουρα, ακούγονταν δυνατές μουσικές που έδιναν την εικόνα γλεντιού.

«Σήμερα το βράδυ θα έχουμε με την αστυνομία ακόμα πιο εμφανή παρουσία στον καταυλισμό. Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να αλλάξεις την νοοτροπία αυτών των ανθρώπων. Εγώ τους λέω σε όλους τους τόνους – ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, πρωθυπουργοί νόσησαν από αυτόν, πρέπει να προσέχετε και να υπακούτε».Πάντως, σήμερα νωρίτερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι οι έλεγχοι και τα τεστ θα επεκταθούν στον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου και σε άλλους ακόμα οικισμούς της Θεσσαλίας, όπως και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

«Eίναι γυρολόγοι, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν»

Τα δικά του εύλογα πάντως ερωτήματα εξέθεσε στο Dikaiologitika.gr και ο δήμαρχος της περιοχής των Φαρσάλων Ιορδάνης Εσκσιόγλου o οποίος μας είπε ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Λάρισα μετακινούνται διαρκώς από το ένα μέρος στο άλλο, από Τύρναβο σε Σοφάδες, σε «Νέα Σμύρνη», σε Φάρσαλα, σε όλη την ευρύτερη περιοχή. «Στα Φάρσαλα, στα όρια της πόλης, εμείς έχουμε 130 οικογένειες Ρομά με τουλάχιστον 4 μέλη η κάθε μια. Ανησυχούμε γιατί έχουμε οικογένεια με το ίδιο επίθετο με τον 32χρονο που νόσησε πρώτος στον οικισμό της Νέας Σμύρνης και για αυτό τον λόγο ζητήσαμε και ιχνηλάτηση εδώ αλλά και έλεγχο αυτής της οικογένειας. Μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα γίνει». Οι κάτοικοι στα Φάρσαλα ανησυχούν επίσης πολύ, γιατί οι Ρομά με τους οποίους συνυπάρχουν – έστω σε απόσταση- σε super market και τράπεζες γυρίζουν συνέχεια την περιοχή αφού κατά βάση είναι γυρολόγοι πωλητές- πουλάνε από λουλούδια, γλάστρες και ζαρζαβατικά όχι μόνο σε λαϊκές αλλά και από χωριό σε χωριό.

roma3

«Το εμπόριο είναι μέσα στην φύση τους». Ο ίδιος ο δήμαρχος πάντως λέει, ότι σε πολλές περιπτώσεις που και ο ίδιος και οι αστυνομικοί των Φαρσάλων βρέθηκαν αντιμέτωποι με Ρομά πάνω σε αυτοκίνητα να περιφέρονται ή ακόμα και σε ανθρώπους που έβγαιναν άσκοπα από τον οικισμό, όταν αυτοί απειλούνταν με πρόστιμα η απάντηση που έπαιρναν ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν: «επιβάλετε τα, δεν μας νοιάζει…!». Στην πραγματικότητα όπως εξηγεί ο δήμαρχος Φαρσάλων είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλεις πρόστιμο σε ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς ΑΦΜ, χωρίς ουσιαστική υπόσταση για το ίδιο κράτος για αυτό και ο ίδιος προτείνει ότι ένα μέτρο συμμόρφωσης τους με τους κανόνες θα ήταν τα πρόστιμα να συνδεθούν με τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις