Μπροστά στο νέο στάδιο της επανεκκίνησης (video)

Μπροστά στο νέο στάδιο της επανεκκίνησης (video)

Το πέμπτο βήμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020. Ειδικότερα, ανοίγουν και πάλι δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί με ανώτατο όριο τα 15 παιδιά ανά αίθουσα και εκ περιτροπής διδασκαλία. Τα μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών θα είναι αυστηρά, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα στο θέμα της καθαριότητας. Εξάλλου, με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα επαναλειτουργούν από αύριο, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, χώροι κατασκήνωσης -με εξαίρεση τις παιδικές-, επιχειρήσεις εκδηλώσεων και κέτερινγκ, θερινοί κινηματογράφοι, κολυμβητήρια και βιβλιοθήκες.


Ξενοδοχεία

Επίσης, επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία και καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ, οι επιχειρήσεις εκδηλώσεων και κέτερινγκ, οι θερινοί κινηματογράφοι, τα κολυμβητήρια και οι βιβλιοθήκες. Οι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία.


Ακτοπλοΐα

Με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο της ακτοπλοΐας και να ενισχυθεί περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός τα πρωτόκολλα των επιβατών αλλάζουν από τις 15 Ιουνίου, ημέρα που ανοίγουν και οι αεροπορικές μεταφορές από 29 χώρες. Το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου στην ακτοπλοΐα, με αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών και των δρομολογίων.

Πρόκριμα θα είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε ενδέχεται να αυξηθεί το πλαφόν χωρητικότητας των πλοίων.

Η ολική απελευθέρωση των γραμμών στα νησιά από την περασμένη Δευτέρα γέμισε τα πλοία κυρίως για Κρήτη και Κυκλάδες, ωστόσο οι περιορισμοί στην πληρότητα λόγω πρωτοκόλλου, κρατούν χαμηλά τον αριθμό των δρομολογίων και την επιβατική κίνηση.

Οι ταξιδιώτες κάνουν από τώρα τις κρατήσεις τους για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – μόλις τέσσερα πλοία έφυγαν το Σάββατο 30/5 από το λιμάνι του Πειραιά, για Κυκλάδες, βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.

Την Παρασκευή 29/5 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 11 δρομολόγια. Για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αναχώρησαν 5.726 επιβάτες. Αντίστοιχα για τον Αργοσαρωνικό ταξίδεψαν 2.000 επιβάτες.

Την καθοριστική συμβολή των μέτρων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας τόνισε από τη Βουλή, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι: «για την ακτοπλοΐα διατέθηκαν 15 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για τους Έλληνες ναυτικούς ελήφθησαν σημαντικά μέτρα στήριξης».

Από τα 85 συμβατικά πλοία στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40 ενώ τα ταχύπλοα αναμένεται να μπουν στις γραμμές από τις αρχές Ιουλίου. Το πρώτο δρομολόγιο καταμαράν ταχύπλοου στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων θα γίνει από τον Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή.

Aεροδρόμια

Διευκρινίσεις αναφορικά με το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό τη χώρα μας και τι αλλάζει από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά η σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα και επανεκκινεί επίσημα ο τουρισμός, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του με τίτλο «η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις. Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα.

ΚΥΑ για την εξ αποστάσεως εργασία

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας για τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ανοίγουν από Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία, ξενοδοχεία, θερινοί, βιβλιοθήκες- Νέες μειωμένες τιμές στα ΜΜΜ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις