Λονδίνο: Η πλειοψηφία των θανάτων από Covid-19 σε άνδρες και εργαζόμενους στην κοινωνική μέριμνα

Λονδίνο: Η πλειοψηφία των θανάτων από Covid-19 σε άνδρες και εργαζόμενους στην κοινωνική μέριμνα

Ανταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη – ανταποκρίτρια ΕΡΤ στο Λονδίνο

Ο χρόνος που ζούμε με την πανδημία επιτρέπει πλέον για κάποια ασφαλή συμπεράσματα και ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τα σημερινά που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των θανάτων από COVID-19 ήρθε σε άνδρες και εργαζόμενους στην κοινωνική μέριμνα.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δημοσίευσε έρευνα για τις ηλικίες και τα επαγγέλματα που “προτιμά” ο κορονοϊός στην Αγγλία και την Ουαλία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι μεταξύ 9 Μαρτίου και 28 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με αυτήν, από τους 7.961 θανάτους σε Ουαλία και Αγγλία σε αυτή την περίοδο σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν μεταξύ ανδρών (5.168 θάνατοι), με το ποσοστό ηλικίας θνησιμότητας που αφορούσε το COVID-19 να είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερο στους άνδρες, με 31,4 θανάτους ανά 100.000 άνδρες ηλικίας 20 έως 64 ετών σε σύγκριση με 16,8 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες (2.833 θάνατοι).

Επαγγέλματα

Οι άνδρες (79,0 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες, 150 θάνατοι) και οι γυναίκες (35,9 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες, 319 θάνατοι) που εργάζονταν σε επαγγέλματα φροντίδας και κοινωνικής μέριμνας είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου με COVID-19 σε σύγκριση με τα ποσοστά θανάτου που αφορούσαν COVID-19 στον πληθυσμό της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις από τους θανάτους που αφορούσαν το COVID-19 σε επαγγέλματα κοινωνικής μέριμνας (347 από τους 469 θανάτους, 74,0%) ήταν σε εργαζόμενους φροντίδας ευάλωτων ομάδων σε σπίτι ή σε οίκους ηλικιωμένων, με 109,9 θανάτους ανά 100.000 άνδρες (107 θανάτους) και 47,1 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες ( 240 θάνατοι).

«Η πανδημία έχει προκαλέσει τρομερό πλήγμα σε βασικούς εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το προσωπικό κοινωνικής μέριμνας που είχε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από το Covid-19”, είπε η σκιώδης υφυπουργός και την Κοινωνική Μέριμνα Λιζ Κένταλ.

«Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να εμβολιάσουμε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο”.

Οι άνδρες που εργάζονταν σε επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης είχαν στατιστικά υψηλότερο ποσοστό θανάτου με COVID-19 (44,9 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες, 190 θάνατοι) σε σύγκριση με το ποσοστό COVID-19 μεταξύ ανδρών της ίδιας ηλικίας στον πληθυσμό.

Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των γυναικών που εργάστηκαν σε επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης (17,3 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες · 224 θάνατοι) ήταν στατιστικά παρόμοιο με το ποσοστό στον πληθυσμό.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσοκόμες είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου που αφορούσαν το COVID-19 σε σύγκριση με το ποσοστό COVID-19 μεταξύ εκείνων της ίδιας ηλικίας και φύλου στον πληθυσμό, με 79,1 θανάτους ανά 100.000 άνδρες (47 θανάτους) και 24,5 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες (110 θάνατοι) ενώ οι βοηθοί νοσηλευτικής είχαν επίσης αυξημένα ποσοστά θανάτου με COVID-19.

Τα ποσοστά θανάτου που περιελάμβαναν COVID-19 σε άνδρες και γυναίκες που εργάστηκαν ως επαγγελματίες διδασκαλίας και εκπαίδευσης, όπως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σύγκριση με τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό μεταξύ αυτών της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών υπογραμμίζει ότι αυτή η ανάλυση δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι τα παρατηρούμενα ποσοστά θανάτου από το COVID-19 προκαλούνται αναγκαστικά από διαφορές στην επαγγελματική έκθεση καθώς προσαρμόστηκε η ηλικία, αλλά όχι άλλοι παράγοντες όπως η εθνοτική ομάδα και ο τόπος διαμονής.

Σχολιάζοντας τη σημερινή δημοσίευση των στοιχείων, ο επικεφαλής Ανάλυσης Υγείας και Εκδηλώσεων Ζωής, Μπεν Χάμπερστοουν είπε:

«Η σημερινή ανάλυση δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας με τακτική έκθεση στο COVID-19 και εκείνες που εργάζονται πολύ κοντά με άλλους, συνεχίζουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από COVID-19 σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Οι άνδρες εξακολουθούν να έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τις γυναίκες, αποτελώντας σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων.

«Καθώς η πανδημία έχει προχωρήσει, μάθαμε περισσότερα για την ασθένεια και τις κοινότητες που επηρεάζει περισσότερο. Υπάρχει ένας σύνθετος συνδυασμός παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου, από την ηλικία και την εθνικότητά μας, το μέρος που ζούμε και με ποιον ζούμε, έως προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας. Τα ευρήματά μας δεν αποδεικνύουν ότι τα ποσοστά θανάτου που συνεπάγονται COVID-19 προκαλούνται από διαφορές στην επαγγελματική έκθεση”.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις