Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αυξάνεται η υποστήριξη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αυξάνεται η υποστήριξη σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Στην έγκριση με ευρεία πλειοψηφία πρόσθετων πόρων για την παροχή τροφίμων και βασικών υπηρεσιών για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το 2021 και το 2022 προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα πρόσθετα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REACT-ΕΕ για την ανοικοδόμηση μετά την κρίση του κορονοϊού τα έτη 2021 και 2022.

Έτσι τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν από μόνα τους εάν θα αυξήσουν τα κεφάλαια που προβλέπονται στον κανονισμό για επισιτιστική βοήθεια και άλλη βασική υποστήριξη για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα επιβάρυνση των δημόσιων προϋπολογισμών, τα πρόσθετα κονδύλια δεν χρειάζεται να συγχρηματοδοτηθούν από τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει προχρηματοδότηση για να επιταχύνει περαιτέρω την εκροή κεφαλαίων.

«Αυτή η πανδημία είχε εκτεταμένες συνέπειες για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που ήταν σε κίνδυνο από την αρχή. Για περισσότερο από το 20% όλων των Ευρωπαίων, η προσωπική κατάσταση επιδεινώθηκε. Αυτό το ταμείο θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από τον δρόμο της φτώχειας και να επιστρέψουν στην κοινωνία», δήλωσε η εισηγήτρια Λουτσία Νικολσόνοβα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στους απόρους ξεκίνησε το 2014 ως δράση της ΕΕ για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Το ταμείο ωφελεί περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 εκατομμυρίων παιδιών. Η πανδημία COVID-19 έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και έχει επιδεινώσει την κατάσταση πάνω από το 20% του πληθυσμού στην ΕΕ, οι οποίοι ήδη διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, διεύρυναν το κοινωνικό χάσμα και αύξησαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας ποσοστά ανεργίας και περισσότερες ανισότητες.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις