Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ EE και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων

Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ EE και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων

Στη σκιά της σύγκρουσης μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca για τον αριθμό εμβολίων που θα διαθέσει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδριάζει την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τη διανομή του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ και η AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μετά την τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών την Τετάρτη.

Η ΕΕ πιέζει την AstraZeneca να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

Η κα. Κυριακίδου επισήμανε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι διατηρείται η ασάφεια στο πρόγραμμα διανομής των εμβολίων εκ μέρους της εταιρείας και κάλεσε την AstraZeneca να δώσει σαφές σχέδιο ταχείας παράδοσης των εμβολίων που έχει παραγγείλει η Κομισιόν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση προέβλεπε πως η εταιρεία θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια εμβόλια και ότι δεν είχε άλλη δέσμευση.

Η Στέλλα Κυριακίδου τον διέψευσε λέγοντας ότι η συμφωνία προβλέπει αγορά συγκεκριμένης ποσότητας. Κάλεσε την εταιρεία να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο και να ανταποκριθεί στην συμβατική, κοινωνική και ηθική της υποχρέωση, εξασφαλίζοντας τα εμβόλια.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις