Δίμορφος: Γιατί «βαφτίστηκε» έτσι ο αστεροειδής που εμβόλισε η NASA

Δίμορφος: Γιατί «βαφτίστηκε» έτσι ο αστεροειδής που εμβόλισε η NASA

Η επιτυχία της επιχείρησης της NASA για αλλαγή της πορείας του «Δίμορφου», σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα. Από πού πήρε το όνομά του ο αστεροειδής.

Ιστορία έγραψε για μια ακόμη φορά η NASA, καθώς διαστημόπλοιό της συνετρίβη εσκεμμένα πάνω στον αστεροειδή «Δίμορφο», με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας.

Ο «Δίμορφος» είναι μικρός δορυφόρος αστεροειδούς, που ανακαλύφθηκε το 2003. Ο «Δίμορφος» ονομάστηκε αρχικά S/2003 (65803) 1, με ανεπίσημα παρατσούκλια όπως «Δίδυμος Β» και «Didymoon», καθώς ο πρωταρχικός ήταν ο «Δίδυμος 65803».

{https://twitter.com/NASA/status/1574546758822084608?s=20&t=cJsCW95b6hlsi...}

Ο Σύλλογος που εργάζεται στην ονοματοδοσία μικρών πλανητών (WGSBN) της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το τρέχον επίσημο όνομα στο δορυφόρο στις 23 Ιουνίου του 2020.

Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη Δίμορφος, που σημαίνει «αυτός που έχει δύο μορφές». Το όνομα προτάθηκε από τον επιστήμονα πλανητών Κλεομένη Τσιγάνη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση για το «Δίμορφος» έγινε, επειδή πρόκειται για το πρώτο ουράνιο σώμα στην κοσμική ιστορία, του οποίου η μορφή άλλαξε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης (κρούση DART).

{https://twitter.com/KolydasT/status/1574681600637313024?s=20&t=dsekgdqhz...}

 

#ΔΙΑΣΤΗΜΑ #NASA #ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ #ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ #ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις