Οι πρόσφυγες «επιτάχυναν» την απομάκρυνση της Μέρκελ από την εξουσία

photo: Eurokinissi

Το άνοιγμα των θυρών της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα παραμείνει η απόφαση σταθμός στην πολιτική σταδιοδρομία της Άγγελα Μέρκελ, αλλά και αυτή που πιστεύεται ότι επιτάχυνε την αποχώρησή της από την εξουσία, καθώς δυσαρέστησε ένα μέρος της κοινής γνώμης.

Αυτή ήταν "η απόφαση της ζωής της", κρίνει η Die Zeit, την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ παραδίδει αύριο την σκυτάλη της αρχηγίας του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού της Κόμματος (CDU) κατά το συνέδριό του που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα. Η Μέρκελ οδηγήθηκε στην έξοδο έπειτα από 18χρονη παραμονή της στην εξουσία.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2015 όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούσαν σε απελπιστικές συνθήκες να φτάσουν στην Ευρώπη, η Άγγελα Μέρκελ αποφάσισε να υποδεχθεί όλους αυτούς που είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία. Με λεωφορεία, τρένα, πεζή, αυτοί έσπευδαν στα γερμανοαυστριακά σύνορα προτού Γερμανοί πολίτες με μπουκέτα με λουλούδια στα χέρια και χειροκροτήματα τους υποδεχθούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.

Για τους Σύρους και τους Ιρακινούς που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η καγκελάριος στάθηκε η "μαμά Μέρκελ": ένα σύμβολο συμπόνιας που προσέφερε σε όλους μια στέγη μη διστάζοντας να επιστρατεύσει για τον σκοπό αυτόν αθλητικά στάδια και στρατόπεδα.

Το προσωνύμιο αυτό "είναι απλά ένα αστείο και μια υπεραπλούστευση", λέει σήμερα ο Ράμι Ριχάουϊ, ένας 22χρονος Σύρος από το Χαλέπι που έφτασε στα τέλη του 2015 στο Βερολίνο. "Αλλά αυτή θα περάσει στην Ιστορία" για την απόφαση που έλαβε, προέβλεψε ο νεαρός Σύρος, ο οποίος τους πρώτους 7 μήνες του στη Γερμανία έμεινε μαζί με 300 ανθρώπους σε ένα αθλητικό κέντρο.

Το 2017 τη συνάντησε και μίλησε μαζί της στη διάρκεια επίσκεψής της σε ένα κέντρο εκπαίδευσης για νεαρούς τεχνικούς πληροφορικής στο οποίο ο Σύρος πρόσφυγας έκανε πρακτική, προτού προσληφθεί από μια start-up ως υπάλληλος ανάπτυξης λογισμικού.

Απέναντι στην τεράστια πρόκληση που έθετε το θέμα της ένταξης των προσφύγων, η καγκελάριος διαβεβαίωνε τότε: "θα τα καταφέρουμε!". Αργότερα πήρε αποστάσεις από τη δήλωση αυτή, την οποία χρησιμοποιούν σήμερα εναντίον της οι επικριτές της. Κι αυτό διότι γρήγορα ο άνεμος γύρισε και ο αρχικός ενθουσιασμός παραχώρησε τη θέση του στις αμφιβολίες. Ο θυμός κατέλαβε έδαφος κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας που είναι το λιγότερο ευνοημένο, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συσσωρεύει εκλογικές επιτυχίες. Στις μετακινήσεις της η καγκελάριος δέχεται αποδοκιμασίες: "Φύγε" της φωνάζει το πλήθος την ημέρα της εθνικής εορτής το 2016 στην Δρέσδη.

Η δεξιά πτέρυγα της συντηρητικής της πολιτικής οικογένειας κρίνει και αυτή ότι η Άγγελα Μέρκελ μετακίνησε υπερβολικά προς τα αριστερά το κόμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κατηγορία: 

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις