Εκδηλώσεις στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής για την Ενσωμάτωση της Θράκης

Εκδηλώσεις στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής για την Ενσωμάτωση της Θράκης

«Το Υπουργείο Εξωτερικών οσάκις καλείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, συνδράμει κατά λόγο αρμοδιότητός του στη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων.» ήταν η απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κος Δημήτρης Χαρίτου  από το Υπ.Εξ. σε ερώτηση που κατέθεσε με συναδέλφους του ζητώντας να πληροφορηθεί το σχεδιασμό του Υπουργείου με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα

(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

«Στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα που να αφορά σε καθιέρωση δημόσιας εορτής σε ανάμνηση της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια.» ήταν η απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών «Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι η διοργάνωση για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια, ενδεχομένως θα αφορά διυπουργική συνεργασία. Στο πλαίσιο της τυχόν σχετικής συνεργασίας, το Υπουργείο θα εξετάσει την σχετική πρόταση και θα συμβάλει θετικά σε αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.» τόνισε στην απάντησή του ο κος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών.

Στην ίδια απάντηση σημειώνεται ότι: «Για λόγους ιστορικής ακρίβειας, επισημαίνουμε ότι με τη Συνθήκη των Σεβρών προσαρτήθηκε η Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα. Η Δυτική Θράκη είχε περιέλθει στην κυριαρχική κυριότητα της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1919 με τη Συνθήκη του Νεϊγύ.»

Σε απάντηση επίσης, της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΕΘΑ σημειώνονται τα ακόλουθα: Το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής λειτουργεί από τις 14 Μαΐου 2011 στο στρατόπεδο «ΜΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΥ» και είναι ανοιχτό καθημερινά για το κοινό, με είσοδο ελεύθερη.
Εν όψει της 100ης επετείου ενσωμάτωσης της Θράκης τον Μάιο του 2020, έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής.
Διενέργεια ομιλιών με θέμα: ▪ Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. ▪ Ιστορικότητα των κτιρίων του Στρατηγείου της XXI ΤΘΤ και του Μουσείου Κομοτηνής. Έκθεση φωτογραφικού υλικού και συναυλία της ΣΜΣ/ΧΧΙ ΤΘΤ.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στο χώρο του Μουσείου θα τιμηθούν οι απόγονοι (εφόσον ανευρεθούν) των παρακάτω σημαινόντων προσώπων της τότε εποχής: • Στρατηγού Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, Διοικητή της Μεραρχίας Σερρών, η οποία απελευθέρωσε την Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1920. • Στρατηγού Αντουάν Τσαρλς Σαρπύ (Antoine Charles Charpy), Ανώτατου Ύπατου Αρμοστή, Διοικητή της Διασυμμαχικής Δύναμης με έδρα το Στρατηγείο όπου στεγάζεται σήμερα η XXI ΤΘΤ και ο οποίος παρέδωσε την πόλη στο Στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη. • Χαρίσιου Βαμβακά, Έλληνα Διπλωμάτη, αντιπρόσωπου της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Θράκη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις