Contagion: Πως η ταινία πρόβλεψε το μέλλον (vid)

Contagion: Πως η ταινία πρόβλεψε το μέλλον (vid)

Από τον Ιανουάριο, όταν και ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος για όσα θα συμβούν, το «Contagion» όλο και πιο πολύ συζητιέται ενώ από χθες που το παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες στην τηλεόραση, σίγουρα ένιωσαν έκπληξη.

Η ταινία του Σόντερμπεργκ προβλήθηκε το 2011 χωρίς να κάνει τότε ιδιαίτερη αίσθηση, προσπαθώντας να απαντήσει με ψύχραιμο τρόπο για το τί μπορεί να συμβεί στο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας. Όσοι την επικαλούνται σήμερα είναι η απόδειξη πως έγινε μια καλά προετοιμασμένη δουλειά στο σενάριο, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα λόγια του υπεύθυνου γι’΄αυτό, Σκοτ Μπερνς, σε μια μεγάλη του συνέντευξη στο Slate.

Ο Μπερνς, που πρόσφατα πέρασε στη σκηνοθεσία με το πολιτικό θρίλερ «The Report», ανέφερε πως τον τελευταίο καιρό επικοινωνούν αρκετοί μαζί του λέγοντας πόσο κοινά ήταν αυτά που έγραψε με όσα συμβαίνουν μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού και την αναφορά του ως πανδημία πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Δεν το βρίσκω τόσο τυχαίο, καθώς οι επιστήμονες που μίλησα τότε (και ήταν πάρα πολλοί) συμφωνούσαν στο ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πότε. Ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και ως άνθρωπος που πιστεύω στην επιστήμη, θεωρώ ότι πρέπει να τους ακούμε συχνότερα. Προειδοποιηούσαν από τότε οι επιστήμονες αλλά οι κυβερνήσεις δεν έδειχναν να ενδιαφέρονται. Και τώρα προειδοποιούν για αλλά θέματα όπως τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αλλά και πάλι το ακούειψο κόσμος και θεωρεί πως θα συμβεί μόνο σε ταινία. Σε όσους μου λένε ότι η ταινία μοιάζει να πλησιάζει την πραγματικότητα, τους απαντώ πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε ηγεσία στη χώρα που δεν μας προστατεύει από κάτι τέτοιο – έχοντας για παράδειγμα διαλύσει τις ερευνητικές ομάδες προετοιμασίας για πιθανή πανδημία».

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα για την ταινία;

Μόλις είχαμε τελειώσει την ταινία με τίτλο “The Informant” και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ (σκηνοθέτης) με ρώτησε αν έχω κάποια ιδέα γιατί το επόμενο έργο μας. Του απάντησα πως ο πατέρας μου και εγώ όλο συζητάμε για τους ιούς πτηνών και πως μπορεί τη στιγμή που μπορεί να μεταδοθεί στον πληθυσμό. Ήταν μια εποχή που γινόταν διάφορες συζητήσεις τότε. Έτσι αποφάσισαμε τελικά να κάνουμε μια ταινία πανδημίας αλλά που να βασίζεται στην επιστήμη.. Ξόδεψα τρία χρόνια της ζωής μου δίπλα σε επιστήμονες για αυτήν την ταινία.Ητνα πραγματικά ένας απίστευτος νέος κόσμος για μένα. Συνσάντησα τον Larry Brilliant ειτναι επιδημιολόγος και τον Dr. Lipkin του πανεπιστημίου Κολούμπια. Από αυτούς έμαθα πως λειτουργούν οι ιοί και πόσο σίγουροι ήταν ότι κάποια στιγμή θα επηρεάσουν τον πλανήτη», δήλωσε ο σεναριογράφος του «Contagion».

Ο Σκοτ Μπερνς συνέχισε τονίζοντας: «Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έμαθα κατά την έρευνά μου τότε, ήταν η συνειδητοποίηση του τί ακριβώς σημαίνει δημόσια υγεία. Κατάλαβα τις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον και τώρα, ζώντας σε μια εποχή που η χώρα είναι ιδεολογικά διαιρεμένη, είναι η στιγμή που πρέπει να καταλάβουμε ουσιαστικά πράγματα για την ασφάλειά μας. Να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι. Αυτά είναι πολύ καλά πρώτα βήματα για τη δημόσια υγεία, καθώς μέχρι να έχουμε φαρμακευτική θεραπεία, εμείς είμαστε η θεραπεία».

Αν και ο ιός στο «Contagion» είναι ταχύτερος και πιο φονικός σε σχέση με τον κορονοϊο, ο Μπερνς επισήμανε πως υπάρχει ένα κοινό λάθος και στις 2 περιπτώσεις, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ: «Νομίζω πως το μεγαλύτερο σφάλμα είναι ότι δε δίνουμε χώρο και μικρόφωνα στους υπεύθυνους για τη δημόσια υγεία της χώρας. Πρέπει να είναι οι πρώτες φωνές που θα ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις και ελπίζω πως τώρα που ζούμε μια αντίστοιχη πραγματικότητα θα το εμπεδώσουμε στο επόμενο διάστημα.»

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις