«Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί»

«Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί»

«Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί», με αυτά τα λόγια του Ιωάννη του Χρυσόστομου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, επεσήμανε στην ΕΡΤ, πως σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση κάθε Παρασκευή είναι σαν την Μεγάλη Παρασκευή και κάθε Κυριακή Αναστάσιμη Ημέρα. Επανέλαβε ότι οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές μόνο για ιερείς , ψάλτες, νεοκόρους και κλειστές και κλειδωμένες για το κοινό. Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες και στα μοναστήρια, διευκρίνισε. Δεν θα υπάρχουν εξωτερικά μεγάφωνα.  Οι καμπάνες σε περίπτωση που αποφασίσει ιερέας να τις χτυπήσει, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πρόσκληση για τους πιστούς διευκρίνισε, ενώ για την διανομή του Αγίου Φωτός ενημέρωσε πως όπως πάντα «δεν είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου. Πάντα γινόταν με ιδιωτική πρωτοβουλία», πάντως φέτος αρχιερέας δεν θα συμμετάσχει στην παραλαβή του από τα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Ιερόθεος, αναφέρθηκε στην παρερμηνεία που υπήρξε σχετικά «με το δίωρο λειτουργίας των ναών», ( 11.00- 13.00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή) ωράριο που όπως επισημάνθηκε, αφορά μόνο ιερείς και αναγκαίο προσωπικό των ναών.

«Μένουμε σπίτι από την αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και τον εαυτό μας» επεσήμανε

Χρήση μεγαφώνων

«Η χρήση μεγαφώνων απαγορεύεται ήδη από την υπουργική απόφαση. Δεν θα υπάρχουν εξωτερικά  μεγάφωνα. Εμείς θα κάνουμε τις ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Εφ΄όσον θα υπάρξει η δυνατότητα αναμετάδοσης από την ΕΡΤ, οι πιστοί θα έχουν συμμετοχή

Κεκλεισμένων των θυρών και στα μοναστήρια

«Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνουν οι ακολουθίες και στα μοναστήρια και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν πρέπει να δέχονται προσκυνητές. Είτε ομαδικά είτε κατά μόνας.»

Θα χτυπήσουν οι καμπάνες;

«Η εγκύκλιος λέει, πως δεν είναι απαραίτητος λόγος να χτυπάνε οι καμπάνες, αλλά μπορεί ο ιερεύς την Μεγάλη Παρασκευή, που είναι πένθιμη ημέρα να χτυπήσει την καμπάνα πένθιμα, που δεν σημαίνει πρόσκληση για να συμμετάσχουν οι πιστοί, αλλά και όσοι βρίσκονται στο σπίτι να ξέρουν ότι  αυτή την ώρα γίνεται η ακολουθία μέσα στον Ιερό ναό. Το ίδιο και το βράδυ της Αναστάσεως.»

Μεταφορά Αγίου Φωτός

«Κάθε χρόνο, προσκαλείται από το υπουργείο Εξωτερικών η Ιερά Σύνοδος, να στείλει (τιμητικώς) έναν αρχιερέα στα Ιεροσόλυμα για να μεταφέρει το Άγιο Φώς.  Φέτος, η Ιερά Σύνοδος,  ενώ έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών πρόσκληση, για να συμμετάσχει, είπε ότι δεν θα συμμετάσχει γιατί δεν θέλει να προκαλέσει γεγονότα και επεισόδια λόγω του συνωστισμού.  Αλλά δύναται, όπως είπε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Κ. Νικόλαος επειδή το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο χώρο που είναι της Μητροπόλεως, να είναι στην υποδοχή. Από εκεί και πέρα το πως θα γίνει η διανομή ποτέ δεν ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος. Πάντοτε γινόταν με ιδιωτική πρωτοβουλία»

«Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί»

«Ξέρουμε από την Ορθόδοξη Παράδοση, ότι κάθε Παρασκευή,είναι σαν να είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Γι΄αυτό και έχουμε αυστηρά νηστεία και τα τροπάρια της Εκκλησίας αναφέρονται στο γεγονός της Σταυρώσεως του Χριστού και του Θανάτου του. Και κάθε Κυριακή είναι Αναστάσιμη Ημέρα. Δεν προσκολλώμαστε στα εξωτερικά αλλά προχωράμε στα βαθύτερα. Πρέπει να ζήσουμε το Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού ως εσωτερικά γεγονότα. Όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Αεί Πάσχα εστί και αεί Χριστούγεννα εστί» Δηλαδή, πάντα μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα.»

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις