Συναγερμός στον Έβρο - Κινητικότητα στην Τουρκική πλευρά των συνόρων

photo: αρχείο

Συναγερμός και επιφυλακή στον Έβρο ξανά. Ο Ερντογάν μοιάζει δύσκολο να μην επιχειρήσει να πάρει «ρεβάνς», μετά την επιτυχημένη αντίδραση της Ελλάδας κατά τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης στον Έβρο παρατηρείται το βράδυ της Τετάρτης 3/6 έντονη κινητικότητα στην Τουρκική πλευρά.

Οι ίδιες πληροφορίες από τον Έβρο, αναφέρουν πως πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Στις αστυνομικές αρχές, έχει σημάνει συναγερμός, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών εκτιμάται ότι είναι πάνω από 6.000. Αναφορές υπάρχουν και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», λένε χαρακτηριστικά, με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Όλα αυτά ενώ το τελευταίο διάστημα πολλοί λένε ξεκάθαρα πως ο Ερντογάν ετοιμάζει την κίνησή του, καθώς ο κορονοϊός έχει υποχωρήσει σε κρούσματα. Δεδομένο είναι πως ο “Σουλτάνος” δεν έχει ξεχάσει την αποτυχία της Καθαράς Δευτέρας.

Τότε που με μία συντονισμένη επιχείρηση, η Τουρκία ώθησε χιλιάδες ανθρώπους που έψαχναν μια καλύτερη ζωή, προς την Ελλάδα, με την υπόσχεση πως ο δρόμος για την Ευρώπη θα είναι εύκολος.

Η Ελλάδα, ωστόσο, έδειξε αποφασισμένη και με οργανωμένο σχέδιο απέτρεψε την μαζική είσοδο χιλιάδων ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, απλά και μόνο επειδή ο Ερντογάν είχε αποφασίσει να ασκήσει ξανά πιέσεις με έναν τέτοιο τρόπο…

Επανεκκίνηση προσφυγικών ροών;

Την ίδια ώρα, αναφορές υπάρχουν και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», λένε χαρακτηριστικά, με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία ανακοίνωσε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρευσαν από κάθε γωνιά της Τουρκίας στην Αδριανούπολη, προκειμένου να περάσουν –όπως τους υποσχέθηκαν- στην Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο κατάφεραν και εμπόδισαν το κύμα στα σύνορα στις Καστανιές και στα μέσα Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μαζέψει και επιστρέψει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Παζάρκουλε λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τώρα, όπως προαναφέραμε, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», αναφέρουν επιπρόσθετα τα τουρκικά ΜΜΕ.

πηγή: evrosonline.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις