Κέρκυρα: Μέτρηση μόλυνσης στον ΧΥΤΑ ζητά το Παρατηρητήριο Απορριμμάτων

Κέρκυρα: Μέτρηση μόλυνσης στον ΧΥΤΑ ζητά το Παρατηρητήριο Απορριμμάτων

Την ανάγκη να διευρυνθεί το αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς τον «Δημόκριτο» για τις μετρήσεις μόλυνσης μετά τις πυρκαγιές στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, προκειμένου να συμπεριλάβει και αντίστοιχα περιστατικά στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Απορριμμάτων Κέρκυρας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Ως Παρατηρητήριο, ήδη από τον Ιούνιο μετά την πρώτη πυρκαγιά στο χώρο δεματοποίησης, είχαμε επανειλημμένως επισημάνει την αναγκαιότητα παρακολούθησης της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υπεδάφους από τα τοξικά αέρια, πλούσια σε διοξίνες, που εκλύονται από την καύση των απορριμμάτων και δη των πλαστικών, που επιφέρουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ επιμείναμε ιδιαιτέρως στην ειδική διαχείριση που οφείλει να κάνει ο ΦΟΔΣΑ στα καμένα απορρίμματα… Παρόλο, όμως, που υπάρχει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας… δυστυχώς ακόμη αναμένουμε πληροφόρηση από την Δήμαρχο για το πως και πότε θα γίνουν οι μετρήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να υποβληθεί το αίτημα εν τέλει από την Π.Ι.Ν. δεδομένου ότι η λήψη αποφάσεων πλέον για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει περάσει στην αρμοδιότητά της».

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο: «… έστω και τώρα, την ύστατη αυτή στιγμή, εμμένουμε στην αναγκαιότητα να κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα από την Π.Ι.Ν. και για την περιοχή του Τεμπλονίου μετά τις πρόσφατες δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο χώρο της δεματοποίησης.

Επίσης παραμένει επιτακτική η ανάγκη διενέργειας μετρήσεων βαρέων μετάλλων στην περιοχή από πανεπιστημιακό φορέα.

Ενώ, επαναφέρουμε το αναπάντητο έως σήμερα ερώτημά μας προς τον ΦΟΣΔΑ σχετικά με τον τρόπο που γίνεται, μετά τις πυρκαγιές, η διαχείριση των καμένων σκουπιδιών στο «ΧΥΤΑ», τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η ενδεδειγμένη εναπόθεσή τους θα ήταν σε ΧΥΤΕΑ (χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων), καθότι η τέφρα και το καμένο σκουπίδι υπάγονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων βάσει του Ν4042/2012″.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις