Κραυγή αγωνίας από τα οινοποιεία

photo: pixabay

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Γιάννης Βογιατζής, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με την επιστολή την οποία και γνωστοποιεί η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αποτελεί το αδιέξοδο που έχει επέλθει στην απόσταξη κρίσης, καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος να μην απορροφηθούν οι ποσότητες που έχουν εγκριθεί.

Την ερχόμενη Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία παράδοσης των ποσοτήτων στα αποσταγματοποιεία, ωστόσο προς ώρας έχει αποσταχθεί λιγότερο από το μισό της συνολικής ποσότητας.

Κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ «δραματική συνέπεια αυτού θα είναι η απώλεια της επιδότησης για τα οινοποιεία που έχουν ενταχθεί στο μέτρο, σε μια συγκυρία μάλιστα εξαιρετικά περιορισμένης ρευστότητας».

Παράλληλα, ο κ. Βογιατζής, σύμφωνα πάντα με την ΚΕΟΣΟΕ, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την χρηματοδότηση των οινοποιητικών επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής σε καλές τιμές.

Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη να ενεργοποιηθεί το μέτρο στήριξης της ρευστότητας που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και η οποία μάλιστα παρακινεί τα Κ-Μ να το εφαρμόσουν.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει τη στήριξη αμπελουργών με έως 7.000 ευρώ ανά άτομο, καθώς και των επιχειρήσεων του κλάδου με έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση, λόγω της ζημιάς που υφίστανται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις