Εκλογή νέου προέδρου στο CDU – Tομή για το CDU και τη Γερμανία

Εκλογή νέου προέδρου στο CDU – Tομή για το CDU και τη ΓερμανίαΑνταπόκριση, Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας εκλέγει νέο πρόεδρο, τερματίζοντας μία παρατεταμένη και λόγω του κορονοϊού κρίση ηγεσίας. Η εκλογή νέου προέδρου είναι το προοίμιο για τη διαδοχή της Μέρκελ και στην καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ιστορικό είναι το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας CDU που αρχίζει σήμερα για πολλούς λόγους: Κατ΄αρχήν είναι το πρώτο συνέδριο για εκλογή ηγεσίας που πραγματοποιείται ψηφιακά χωρίς φυσική παρουσία των 1001 συνέδρων του κόμματος.

Με την εκλογή νέου προέδρου τερματίζεται η περίοδος των γυναικών προέδρων του CDU τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Άνγκελα Μέρκελ επί 18 χρόνια και η Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι υποψήφιοι είναι τρεις άντρες:

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θέλει τομή με την περίοδο και την πολιτική της Μέρκελ και μία δεξιά στροφή της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας.

Ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός κληρονόμος της Μέρκελ και θέλει να κρατήσει το κόμμα στο κέντρο.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν ο οποίος ξεκίνησε ως αουτσάιντερ αλλά ανέβηκαν σημαντικά τα ποσοστά του.

Απόψε η Άνγκελα Μέρκελ θα απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό της σε συνέδριο του κόμματός της. Με την εκλογή νέου προέδρου που θα εκλεγεί αύριο, ανοίγει και ο δρόμος για τη μάχη της καγκελαρίας στις παγγερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αν εκλεγεί ο Μερτς θα είναι οπωσδήποτε και ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU.

Διαφορετικά δεν αποκλείεται να είναι ο δημοφιλής πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής  Ένωσης (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, o oποίος θα οδηγήσει τη δεξιά Χριστιανική Ένωση στις εκλογές της ερχόμενου Σεπτεμβρίου, με τις οποίες τερματίζεται και η 16χρονη παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις