Σε αυστηρότερο lockdown η Γερμανία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Σε αυστηρότερο lockdown η Γερμανία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Βερολίνο-Ανταπόκριση από Γιώργο Παππά

Σε αυστηρότερο lockdown μπαίνει η Γερμανία. Τα αυστηρά μέτρα παρατείνονται μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυστηροποίηση και παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου αποφάσισε η κεντρική κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από τις μεταλλαγμένες μορφές του κορωνοϊου που εμφανίστηκαν τελευταία.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η χρονική παράταση του lockdown που ίσχυε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Αποφασίστηκε επίσης:

– Η υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα (ανοιχτά είναι μόνον τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και είδη πρώτης ανάγκης.

– Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

– Θα προωθηθεί η εργασία στο σπίτι για την οποία θα εκδοθεί ειδική οδηγία που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δίνουν τη δυνατότητα αυτή στους εργαζόμενους.

Τα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα εξαιτίας των μεταλλαγμένων μορφών του κορωνοϊού που είναι κατά περιπτώσεις διπλάσια μεταδοτικός. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται πιο συγκεκριμένες επιστημονικές αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά του.

Ταυτόχρονα από τα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να διαμορφωθεί μία στρατηγική σταδιακού ανοίγματος, η οποία όμως δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ενόψει της αυριανής συζήτησης του Συμβουλίου της ΕΕ για τον κορονοϊό, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε σημαντικό να κινούνται όλες οι χώρες στην ίδια κατεύθυνση, διαφορετικά θα πάνε χαμένες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Διαφορετικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συνοριακών ελέγχων είπε με το βλέμμα στην Ελβετία που ακολουθεί διαφορετικό δρόμο με μέτρα χαλάρωσης.

www.ert.gr

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις