Γιάννης Σκαρίμπας – 21 Ιανουαρίου 1984

Γιάννης Σκαρίμπας – 21 Ιανουαρίου 1984

Την 21η Ιανουαρίου 1984 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του ’30, ο Γιάννης Σκαρίμπας, αφήνοντας εξαιρετικά σημαντικό έργο και προσφέροντας πολλά στην ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο και το δοκίμιο. Η περίπτωσή του στάθηκε εντελώς μοναδική για την νεοελληνική λογοτεχνία ως αναζητητής του παράδοξου και του αινιγματικού. Πολλοί μελετητές τον θεωρούν ως τον πρώτο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα του παραλόγου.

Για έξι και πλέον δεκαετίες, έζησε και δημιούργησε στη Χαλκίδα που υπήρξε πηγή έμπνευσής του και πόλη-σύμβολο στο έργο του. Ασυμβίβαστος, με δικό του προσωπικό ύφος, ο Σκαρίμπας αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς πεζογράφους του Μεσοπολέμου. Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έγινε το 1929, όταν έλαβε το Α΄ βραβείο διηγήματος για το πεζό «Ο καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης», το οποίο δημοσίευσε στο περιοδικό Ελληνικά Γράμματα του Κωστή Μπαστιά. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Καϋμοί στο Γριπονήσι» (1930), το «Θείο Τραγί» (Συλλογή 13 διηγημάτων) (1933), «Μαριάμπας» (1935), «Το σόλο του Φίγκαρω» (1938), «Το 1821 και η αλήθεια», «Η τράπουλα», το θεατρικό έργο «Αντικαραγκιόζης ο Μέγας» (1977).

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα σπάνιο οπτικοακουστικό τεκμήριο:

ΕΠΙΛΟΓΗ 

Επ.003

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις