Μνήμα Βαθύ: Η ιστορία του Ελληνισμού

Μνήμα Βαθύ: Η ιστορία του Ελληνισμού

Η πορεία και η μοίρα του Ελληνισμού, είτε στις φωτοστεφανωμένες οικουμενικές δόξες του είτε στις ανείπωτες συμφορές του, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την εθνική θρησκεία και την εθνική γλώσσα των Ελλήνων.

 

Η Ορθοδοξία τους, είναι συνυφασμένη με τα ήθη τους, τον χαρακτήρα τους, την οικογενειακή τους ζωή, τις μυρωδιές τής γης τους. Οι μεγάλες της γιορτές, όπως έλεγε ο Θεοτοκάς, ο Ευαγγελισμός, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος, τα Χριστούγεννα και άλλες, είναι κάθε χρόνο οι μεγάλες ημέρες της Ελλάδος, οι ημέρες όπου το εθνικό σύνολοαισθάνεται περισσότερο από κάθε άλλην ώρα την ενότητά του, την αλληλεγγύη του, την αμοιβαία αγάπη των μελών του.

Η γλώσσα τους, η γεννημένη ελληνική στις αμμουδιές του Ομήρου,είναι ο πνευματικός τους δίαυλος που τους ενώνει κατευθείαν με ταχώματά τους, με τα τοπία τού φωτός και των λιτών γραμμών, με τις συνήθειες των ανθρώπων τού γενέθλιου τόπου τους, με τους τάφους των ευκλεών προπατόρων τους –με όλους εκείνους τους προγενέστερους από αυτούς, οι οποίοι με τα ανδραγαθήματα και τις θυσίες τους, με τα λάθη τους και τις αβελτηρίες τους, συντάξαν την ελληνικήΙστορία.

Βαριά χτυπούν τα σήμαντρα, πότε δοξαστικά και πότε δακρυσμένα,στην ατελεύτητη πορεία του Γένους των Ελλήνων: Αρχαία Ελλάδα, αλεξανδρινοί χρόνοι, ελληνιστική περίοδος, ρωμαϊκοί αιώνες, χιλιόχρονη χριστιανική Αυτοκρατορία της Ανατολής, Τουρκοκρατία, Επα-νάσταση του ’21, βαλκανικοί πόλεμοι, Σμύρνη, έπος του ’40...,«βαριά σταμνιά γιομάτα με τη στάχτη των προγόνων». Μνήμα βαθύ.

Ορθοδοξία, Γλώσσα, Ιστορία, είναι η ταυτότητα του Ελληνισμού. Είναι βαριά αυτή η ταυτότητα, και γίνεται ασήκωτη ιδίως εάν θελήσουν οιΈλληνες να την μεταφέρουν στους σημερινούς σύγχρονους συρμούς για να την πάνε φρεσκότερη ακόμη πιο μακριά. Μπορεί οι ώμοι τουςνα μην αντέχουν αυτό το βαρύ φορτίο. Ίσως και να μην φταίνε οι ίδιοιπου καλούνται να πληρώσουν την Ιστορία τους και να εξελίξουν τιςρίζες τους.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα να έχεις μεγάλη Ιστορία. Διότι,έχεις περισσότερες μνήμες απ’ ότι μπορείς να σηκώσεις». Ωστόσο, θα ευθύνονται οι Έλληνες και μόνον οι Έλληνες, εάν αφήσουν το σκουλήκι να περπατήσει και να εισχωρήσει ανεμπόδιστο στην καρδιάτου απιδιού. Τότε, ας μείνουν στην απόσυρσή τους -στων όχλων ταπανηγύρια και στους εορτασμούς του μηδενός. «Παρά τον θάνατον,εις αιώνα τον άπαντα ακμάζομεν» (Ανδρέας Εμπειρίκος).

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις