Ρένα Δούρου: Ολοκλήρωσε την απολογία της για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Ρένα Δούρου: Ολοκλήρωσε την απολογία της για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Η τέως Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Την πεποίθηση της πως επί των ημερών της στην Περιφέρεια Αττικής έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα 163 έργων και για την προστασία των πολιτών, εξέφρασε στο δικαστήριο η Ρένα Δούρου, ολοκληρώνοντας την απολογία της για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017.

Η κατηγορούμενη τέως περιφερειάρχης απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και τόνισε πως το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας δεν θα μπορούσε να γίνει με διαδικασία κατεπείγοντος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε για αυτό ώριμη μελέτη.

Στην καταληκτική της φράση η κυρία Δούρου τόνισε στο δικαστήριο ότι «τραγωδίες σαν αυτή που έλαβε χώρα το 2017 στην Μάνδρα, δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση» συμπληρώνοντας πως ήταν επιλογή της να μην αντιλέξει με όσους θεωρούσαν την ίδια ως υπεύθυνη για την απώλεια ζωών. Μάλιστα, όπως είπε, δεν απάντησε «ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε "έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της, την άφησα". Μου έλεγαν τότε "βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016". Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη, η οποία τόνισε πως «στο συρτάρι μου βρήκα από τους προκατόχους μου 50 μελέτες και κανένα έργο».

Η κλιματική κρίση

Απολογούμενη η κυρία Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής κρίσης η οποία όπως είπε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, διευκρινίζοντας πως δεν αναζητά κανένα άλλοθι: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική κρίση... ακόμα και ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειες της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα».

Είπε επίσης πως δεν μπορεί να καταλάβει σε τι αναφέρονται όσοι της καταλογίζουν πως έπρεπε να είχε «ακούσει το καμπανάκι από τις πλημμύρες του 2015». Όπως είπε η κ. Δούρου, «την "καμπάνα" την βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και πως ό,τι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».

Σε ερώτηση της Έδρας εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα, η πρώην περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο: «Είχα πει προεκλογικά, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της Ομάδας Αλήθειας που είναι "κομμένο και ραμμένο"... ».

Τέλος, αναφορά και στο θέμα της κριτικής που είχε δεχθεί για την εξωτερική της εμφάνιση όταν πήγε να καταθέσει αναφορά στον 'Αρειο Πάγο για την πλημμύρα έκανε η κ. Δούρου λέγοντας: «Δεν ξέρω πώς ένα συνετός περιφερειάρχης θα έπρεπε μία τέτοια ημέρα να πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου... με τρέσες και βλεφαρίδες;».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2022 με απολογίες κατηγορουμένων.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις