Π. Κοκκόρης: Δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του σκοπιανού αλυτρωτισμού να εκμεταλλευτούν τα κενά της Συμφωνίας

Π. Κοκκόρης: Δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του σκοπιανού αλυτρωτισμού να εκμεταλλευτούν τα κενά της Συμφωνίας

«Η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με εκβιαστικό τρόπο», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Thestival.gr ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Κοκκόρης.

Ο ίδιος παρουσιάζει τις πολιτικές, που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία για να επιτευχθεί ανάπτυξη, ενώ όπως επισημαίνει το «οικονομικό περιβάλλον θα σταματήσει να είναι τιμωρητικό απέναντι στον επιχειρηματία και στον εργαζόμενο».

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, σημειώνει ακόμη, τις παρεμβάσεις, που πρέπει να υλοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για να μπει η πόλη σε τροχιά ανάπτυξης και σχολιάζει, τέλος, τις δηλώσεις του Στέλιου Παππά περί σαμποτάζ στον ΟΑΣΘ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Κοκκόρη στο thestival.gr:

- Έχετε συμμετάσχει και στο παρελθόν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου και τι σας έκανε να πεισμώσετε και να διεκδικήσετε εκ νέου μια θέση στη Βουλή;

Η συμμετοχή μου στις εκλογές δεν είναι μια απόφαση που βασίζεται σε πείσμα ή εγωισμό. Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου «στρατιώτη» στην υπηρεσία των συνανθρώπων μου και αυτό με κινητοποιεί. Θεωρώ υποχρέωσή μου να παλέψω για τα πράγματα που πιστεύω, για τη φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη, για τους συμπολίτες μου που χρειάζονται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για να ανασάνουν μετά από τέσσερα χρόνια μιας πολιτικής που τους στοίχισε. 

Για τον ίδιο λόγο δεν ζήτησα ποτέ από κανέναν να επωφεληθώ από τις νίκες του κόμματος, ούτε εξαργύρωσα αυτή την πίστη στα ιδανικά μου.Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και θέλω να εγγυηθώ σε όλους τους συμπολίτες μου ότι με τη σειρά μου θα τους τιμήσω και εγώ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι θα ισοπεδώσει το κοινωνικό κράτος για χάρη της ανάπτυξης. Ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη συμβαδίζουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αγνοεί πως τα μεγαλύτερα άλματα προόδου για την ελληνική κοινωνία τα έκανε η παράταξή μας. Θυμίζω ότι ο ιστορικός ηγέτης της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν εκείνος που διασφάλισε το κοινωνικό πρόσημο της Ελληνικής Πολιτείας ξεπερνώντας τις περιχαρακώσεις και τους αναχρονισμούς πίσω από τις οποίες κρύβονται άλλες πολιτικές παρατάξεις. Μια τέτοια περιχαρακωμένη και αναχρονιστική άποψη είναι ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη και η κοινωνική πολιτική δεν συμβαδίζουν.

Για να αποδείξουμε πόσο λανθασμένη είναι αυτή η πεποίθηση, ας δούμε μερικά γεγονότα. Το διάστημα 2012-2014, κατά τη δική μου θητεία στο Υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά,  έγινε πραγματικότητα μια σειρά μεγάλων τομών που απλοποίησε τις διαδικασίες, μείωσε τα κόστη και αύξησε το κοινωνικό πρόσημο:

-Καταφέραμε την κατάργηση της θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας, που απελευθέρωσε τους ασφαλισμένους από έναν μεγάλο βραχνά.

-Επιβάλαμε την επ' αορίστου εκτίμηση 43 μόνιμων αναπηριών, σταματώντας την παράλογη ταλαιπωρία συνανθρώπων μας που έπρεπε κάθε χρόνο να αποδεικνύουν τα αυταπόδεικτα περνώντας ξανά και ξανά από επιτροπές.

-Παραλάβαμε συνταγογράφηση που έφτανε στο 40% και στη δική μου θητεία έφτασε στο 80%.

-Πετύχαμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασφαλισμένων που διέθεταν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ δώσαμε για πρώτη φορά βοήθημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για το άμεσο μέλλον είναι χτισμένο πάνω στην ίδια λογική: Περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες για τον πολίτη, πάνω σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα επενδύοντας στη στελέχωση των υπηρεσιών με άτομα με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στα διοικητικά και τα ελεγκτικά θέματα, ανάλογη της δικής μου. Έτσι θα αυξήσουμε και πάλι το αποτέλεσμα, χωρίς να θυσιάζουμε τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Το καταφέραμε το 2012-2014, θα το καταφέρουμε ξανά τώρα.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι στήνετε σκηνικό «καμένης γης» για να δικαιολογήσετε μέτρα λιτότητας που θα ακολουθήσουν. Τι παραδίδει το κυβερνών κόμμα στην επόμενη κυβέρνηση και πόσο καιρό θα χρειαστεί η ΝΔ για να δείξει απτά αποτελέσματα του προγράμματός της;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευστεί και σ' αυτόν τον τομέα. Όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας, όπως κάνει σε ακραίο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εφαρμόσει άμεσα μια σειρά από αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ουσιαστική ανάπτυξη και να φτάσει γρήγορα η ευημερία σε όλους. Το οικονομικό περιβάλλον θα σταματήσει να είναι τιμωρητικό απέναντι στον επιχειρηματία και στον εργαζόμενο, και θα τους βοηθήσει να νιώσουν επιτέλους ότι λειτουργεί υποστηρικτικά απέναντί τους. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην απλούστευση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, στην οριστική απομάκρυνση από στείρες επιδοματικές πολιτικές και θα επικεντρωθούμε στην προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι οι κόποι του δεν χάνονται σε κάποια μαύρη τρύπα ή σε μικροπολιτικές κομματικές παροχές, αλλά βελτιώνουν το σύνολο των υποδομών πάνω στις οποίες χτίζει το επάγγελμα και τη ζωή του.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιστροφή της αισιοδοξίας και του πνεύματος δημιουργικότητας στη καθημερινότητα του Έλληνα, θα επιταχύνουν τις θετικές εξελίξεις και γρήγορα η δυσάρεστη κατάσταση μιζέριας και απελπισίας που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια θα γίνει μια κακή ανάμνηση και ένα μάθημα για το μέλλον.

- Έχετε πει ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική της επαρχίας. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να προχωρήσουν για να παίξει η πόλη πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή;

Η πόλη μας χωρίς αμφιβολία βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδοχώρα και στα Βαλκάνια, ως τουριστικός προορισμός και ως πύλη εμπορίου και μεταφορών. Όμως, όταν τα Σκόπια έχουν 10% και 15% φορολογικούς συντελεστές, είναι δυνατόν οι δικές μας επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές; Επίσης, έχουμε σοβαρά προβλήματα υποδομών. Οι κεντρικές αρτηρίες αναπτυξιακής δράσης όπως το λιμάνι και οι σιδηρόδρομοι δεν λειτουργούν στο ύψος των δυνατοτήτων τους. Τα πανεπιστήμιά μας είναι έρμαιο παραβατικών συμπεριφορών. Υπάρχει τεράστια ζήτηση σε καταλύματα αλλά ελάχιστη αντίστοιχη προσφορά, ενώ τα μεγάλα έργα προχωρούν μόνο στα χαρτιά. Όλα αυτά φρενάρουν το ρυθμό της ανάπτυξης της πόλης.

Τα μέτρα που έχει αναγγείλει η ΝΔ, η χαμηλότερη φορολόγηση και η πολιτική πρόσκλησης επενδύσεων  σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του Τουρισμού, την αξιοποίηση του λιμανιού και την ολοκλήρωση του Μετρό, θα επιτρέψουν να δράσουμε ανταγωνιστικά σε σχέση με τους βόρειους γείτονές μας και θα ξεκλειδώσουν μεγάλες δυνατότητές που τώρα είναι κλειδωμένες. Θα ακολουθήσει η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών και η αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές, κάτι το οποίο θα ενεργοποιήσει την οικοδομική δραστηριότητα σε πάνω από 100 επαγγέλματα. Με αυτά τα μέτρα ολόκληρη η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο η Θεσσαλονίκη, θα ανασάνει και θα μπει σε άμεση τροχιά ανάπτυξης.

- Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που έχουν αγανακτήσει με τον ΟΑΣΘ επιθυμούν να μάθουν το πρόγραμμα της ΝΔ για τις αστικές συγκοινωνίες. Θα επιστρέψουμε στα χρόνια του ιδιωτικού ΟΑΣΘ; Επίσης, πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς περί σαμποτάζ;

Το μοναδικό σαμποτάζ που υπάρχει στις υποδομές της χώρας μας είναι η στενή λογική των μονοπωλίων και του κομματικού κρατικού παρεμβατισμού, από την οποία οφείλουμε να απομακρυνθούμε άμεσα. Ο ΟΑΣΘ πρέπει να εξυγιανθεί με τον ίδιο τρόπο που εξυγιαίνονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με την απελευθέρωσή του σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού. Δεν υποστηρίζω εδώ ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια εποχή ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, όπως ίσχυε με την περίπτωση του ΟΑΣΘ και με τα γνωστά αποτελέσματα που ζήσαμε όλοι μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Να λειτουργήσει και αυτή η επιχείρηση με τρόπο ανταποδοτικό, με τεχνοκρατική και έμπειρη διοίκηση που θα κάνει τομές και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών, όπως κάνουν οι επιχειρήσεις όλου του πολιτισμένου κόσμου. Δυστυχώς όμως, αυτές οι τομές δεν είναι εφικτές όσο υπάρχει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του Σήμερα αλλά επιμένει να επιβάλλει τα κομματικά της συμφέροντα σε βάρος της καθημερινότητας των πολλών.

- Πολίτες που διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν κατηγορήσει το κόμμα σας λέγοντας ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για να μην υπογραφεί η συμφωνία. Πώς εγγυάται η ΝΔ ότι η εφαρμογή της θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να μη κινδυνεύσουν κεκτημένα της χώρας μας;

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με εκβιαστικό τρόπο, χωρίς να διαφυλάσσει με σοβαρό τρόπο τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα εκείνων της Μακεδονίας. Δυστυχώς όμως έχει δημιουργήσει ένα διεθνές προηγούμενο απέναντι στο οποίο οφείλουμε να δράσουμε με μεγάλη προσοχή, ώστε οι εξελίξεις που δημιουργεί να μην επιβαρύνουν την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων και των συμφερόντων των επιχειρήσεών μας. Θα δουλέψουμε ώστε να προστατευτούν τα εμπορικά σήματα και οι ονομασίες των προϊόντων μας, πάνω από όλα όμως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ώστε με καίριες παρεμβάσεις μας να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του σκοπιανού αλυτρωτισμού και στα συμφέροντα που τις ακολουθούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες και τα κενά της συμφωνίας. Περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη σήμερα, μια πατριωτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να πολεμήσει ώστε η σκοπιανή προπαγάνδα να περιοριστεί, και να επιτρέψει να ακουστεί στα άκρα της Γης η ιστορική αλήθεια της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Αποποίηση ευθύνης

Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.

Δείτε ακόμα - Τελευταίες ειδήσεις